Cevap: Kâ'be-i Şerif'in bir diğer adıdır.
Kabei Muazzama hakkında bilgiler
1964'ten 1996'ya kadar Hac ve UMRE için Diyanet'ten görevli olarak, şirketlerle ve özel olarak defalarca Hicaz'a gidip geldim. Esas amacım şahsi ibadetlerimden sonra, Hac ve UMRE ile ilgili konularda çevremizdeki müslümanlara yardımcı olmaktı.
Hicaz'a gidip gelişimde Beyt-i Şerif'in içine girmeyi, her ne kadar lâyık değilsem de belki haddimi aşarak aşkla canı gönülden istiyordum. Ama mümkün değil, şartlar müsade etmiyor, bir türlü nasip olmuyordu.
Bir gün yatsı namazından sonra, Şeyh Mahmut bana “Hazır ol Hafız Harun bu akşam seni Beyt-i Şerif'e götürecek” dedi.
O gece hiç ümit etmediğim bir anda Cenab-ı Hakk'ın lütfü keremiyle 1996 Kasım UMREsinde Beyt-i Şerif'in içini ziyaretim gerçekleşti. Beyt-i Şerif'in içinde bir saate yakın kalıp ibadet etme imkânı hasıl olmuştu. Cenab-ı Hakka ne kadar şükretsem azdır...
Beyt-i Şerif'i, iç ve dış yapısıyla tanımamız için merak edenler, okuyanlar “ne malum, ne biliyor” demesinler diye yukarıdaki bilgileri verdim. Kâbei Muazzama hakkında, yakinen bildiğim ve gördüğüm ve tesbit ettiğim bilgileri, merak edenlere bilgi için aşağıda izahat vereceğim, dikkatle okuyalım.
Bu yazımızı da okuyabilirsiniz... Kabeyi Kim Yaptı,Kabeyi Kim İnşaa Etti
Kabe nerede bulunmaktadır? Kabe nerede gibi soruları kimi zaman duymaktayız. Her ne kadar pek çok insan cevabını bilse de, bazı Müminler bu sorunun cevabını bilmiyor olabilir. Dolayısıyla Kabe nerede sorusuna bu yazıda yer vermek istedim.
Kabe nerede?
Kabe, Mekke şehrinde bulunur.
1.) Kabe nerede hangi şehirde?
Kabe Mekke şehrindedir.
2.) Kabe nedir neden kutsal?
Kabe ibadet edilmek için yapılan ilk mesciddir. 13 metre yüksekliğe sahip Kabe kare şeklindedir. Hem ilk mescid olması hem de kıblemiz olması nedeniyle kutsaldır. Kabeyi kutsal yapan sadece bunlar değildir. Ancak en önemli olan iki neden yukarıda saydıklarımızdır.
3.) Kabeyi ilk kez inşa eden peygamber kimdir?
Kâbe’yi Kur’an’da geçtiği üzere inşa eden Hz. İbrahim (a.s.) ve oğlu Hz. İsmail (a.s.)’dır. İbrahim (a.s.) Mekke’ye gelerek Kâbe’nin temellerini ortaya çıkararak küp şeklinde inşa etmiştir. Dolayısıyla Kabe'yi ilk kez inşa eden peygamber Hz.İbrahim ve oğludur.
4.) Kabenin içinde ne var?
Yukarıda yer alan resim Kabe'nin içini göstermektedir. Kabenin içinde 3 tane ahşap kiriş vardır. Ayrıca Kabe'nin üst kısmına çıkmak için son zamanlarda bir asansör de yapılmıştır. Bu asansör Kabe'nin örtüsü değiştirileceğinde veya tavan kısmında bir arıza olduğunda kullanılır.
5.) Mekke ve Medine aynı yerde mi?
Mekke ve Medine şehirleri Suudi Arabistan ülkesindedir. Dolayısıyla bu sorunun cevabı evettir. Mekke ve Medine aynı yerdedir.
6.) Mekke ve Medine aynı yer mi?
Bu sorunun cevabı ise hayır. Mekke ve Medine, Suudi Arabistan'da bulunan iki farklı şehirdir. Mekke, Kabe ve Mescidi Haram gibi başlıca kutsal bölgelerin olduğu yerdir. Medine ise başta Mescidi Nebevi olmak üzere birçok mübarek ve kutsal bölgeyi barındırır. Mekke ve Medine aynı yer değildir, sadece aynı ülkede bulunan ve İslam dini açısından çok önemli ve kutsal olan iki farklı şehirdir.
7.) Kıblemiz Kabe nerededir?
Müslümanların kıblesi, her namazda yöneldiğimiz o kutsal yer Kabe Mekke şehrindedir.
8.) Kabe'nin içinde hangi peygamber yatıyor?
Kabe'nin içinde özellikle Peygamber efendimizin kabrinin olduğu düşünülür. Ancak bu düşünce doğru değildir. Peygamberimizin kabri Medine'de Yeşil Türbe'de bulunur. Kabe'nin içinde ise herhangi bir peygamberin kabri bulunmaz. Kabe'nin içinde ne olduğunu detaylı bir şekilde yazımızın ilerleyen kısımlarında okuyabilirsiniz.
Kâbenin İç kısmı: Ahşap üç direk üzerinde üç kiriş ve kirişlerin üzeri özel ahşapla döşenmiş. Ahşap direk ve kirişler el sanatı olarak işlemelerle tezyin edilmiş ve cevizi renkle verniklenerek parlatılmıştır.
Kâbenin İç duvarları: Bal renginde mermerle tahminen beş metre kadarı tavana doğru kaplanmış. Mermerler duvarlar delinerek kurşunla yeteri kadar civatayla raptedilmiştir. Duvarların geri kalan kısmı, basit taşlarla aşağıdan yukarıya daralarak örülmüştür.
Kâbenin Kapıdan girince sağ köşede, Rükn-ü Iraki'nin iç kısmında Beyt'in üst kısmına çıkmak için son zamanda asansör yapılmış. Beyt-i Şerif'in örtüsü değiştiğinde veya tavanda bir arıza olduğunda kullanılır.
Beyt-i Şerif'in içine girmek için, altı tekerlekli yürütülen bir merdiven yaptırılmış gerektiğinde kullanılır.
Yeryüzünde Allah'a ibadet edilmek için ilk yapılan mescid Beyt-i Şerif'dir. Bir diğer adı da Kâbe-i Muazzama'dır.
Kâbenin Beyt-i Şerif'in dış görünümü: Dört duvarlı, duvarların dış cephesi yontulup tesviye edilen yerli taşlarla düzenli olarak örülmüş, kare şeklinde bir binadır.
Kâbenin Yüksekliği: Yaklaşık 13 metredir..
Kâbenin Dış duvarları: Çevresi, 11-12 metre arasında değişir. Duvarların kalınlığı tabandan yukarıya doğru daralarak yükselir. Son tamiratında kapısı sökülmüştü. Kapının eşiğine dikildim. Dış kısmından iç kısmı na doğru kollarımı açtım, kulacımdan kırk elli santim daha genişliği vardı. Yukarı doğru yükseldikce duvarlar “piramit vari” daralarak yüksetilmiş.
Kâbenin Üst örtüsü: Ahşap üzerine betonlanmış, kenarları yağmur sularının toplanması ve örtüsü değiştirilirken korunmak için ince bir duvarla çevrilmiştir.
Kâbenin Kapısı: Tabandan iki metre yükseklikte doğu kısmın da çift kanatlı ahşaptan yapılmış, üzeri altın ve gümüş işlemeyle kaplanmıştır.
Kâbenin Tabanı: Genelde bal rengi mermer ve kenarları, açık kurşuni mermerle çok güzel sanat harikası olarak döşenmiştir.
Bu yazımızı da okuyabilirsiniz... Hacer-ül Esved Taşı nedir ve nerededir? Hacer-ül Esved Taşı nerede
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01