Mekke, özellikle Hac ve Umre ibadetinin yapıldığı yer olarak ön plana çıkmaktadır. Birçok kutsal mekanın bulunduğu şehirde, İslam dini ile ilgili birçok önemli olay yaşanmıştır. Hz. Muhammed Aleyhisselam, sahabeler ve daha nice mübareğin izlerinin olduğu Mekke şehrinde o kutsal havayı hissetmek mümkündür. Eğer Hac vazifesini gerçekleştirmek veya Umreye gitmek istiyor ve bunun planını yapıyorsanız, Mekke'de gezilecek yerler ve ardında yatan olayları bilmeniz çok iyi olabilir. Bu sayede kutsal vazifeleri daha bilinçli bir şekilde yerine getirebilirsiniz.
Peygamberimiz, 20 Nisan 571 (Miladi) Pazartesi günü, sabaha karşı bu evde doğmuştur. Kabeye yürüme mesafesinde olan bu mübarek bina, şuan kütüphane olarak kullanılmaktadır. Günün belli saatlerinde Peygamberimizin doğduğu evi ziyaret edebilirsiniz.
Cennetül Mualla (Mualla mezarlığı)
Kabeye 2 km uzaklıkta, Harem-i Şerif’in kuzeyinde yer alır. Cennetül Mualla’da Hz. Hatice (r.anha) (Mü’minlerin annesi), Osman Bin Talha (R.A), Abdullah İbn-i Ömer, Hz. Ebu Bekir’n oğlu Abdurrahman ve büyük kızı Esma (R.A), Abdullah İbn-i Zübeyir (R.A) gibi mübarek zatların mezarı bulunur. Ayrıca birçok mübarek sahabe, tabiin ve salihinin mezarı da Cennetül Mualla’da bulunmaktadır.
Mekke şehrinde gezilen, Hac ve Umre turlarında ziyaret edilen yerler hakkında bilgi edinmek için hem aşağıda gördüğünüz videoyu izleyebilir hem de dilerseniz devamındaki içeriği okuyabilirsiniz.
Nur Dağı ve Mağarası, Gar-ı Hira
Mekke şehrinin kuzeydoğusunda yer alan Nur Dağı ve Mağarası, Harem-i Şerife 5 km uzaklıktadır. İslam dini için Nur Dağı’nın ve Hira Mağarası’nın büyük bir önemi vardır. Hz. Muhammed, İslam dini henüz tebliğ edilmeden önce, Hira mağarasında, düşüncelere dalarak sık sık vakit geçirirdi. Peygamberimiz Kadir Gecesi’nde , yine Hira Mağarasında ve 40 yaşında iken Cebrail ile ilk defa karşılaşır. İlk ve diğer birçok emir ona burada vahiy olmuştur. Nur Dağını ve Hira Mağarası bu nedenle çok kutsal bir yerdir. Mekke’de en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.
Peygamberimizin Hicret sırasında, müşriklerden saklandığı Sevr Mağarası, Arafat yolu üzerinde, Mescid-i Haram’ın 4 km güneyinde konumlanmıştır. 485 metre yüksekliğinde olan bu dağa, yürüyerek 1,5 saat gibi bir sürede çıkılabilir. Hz. Muhammed (SAV), Hz. Ebubekir ile hicret yolculuğunda iken, müşriklerden kaçmak için 3 gece boyunca bu mağarada saklanmıştır. Müşrikler Peygamberimizi ararken mağaranın girişine güvercinlerin yuva yapması ve örümceklerin de ağ örmesi sonucunda, müşrikler Peygamberimizin burada olmayacağını düşünmüş ve mağarayı kontrol etmemiştir. Bu mucizenin gerçekleştiği Sevr Mağarası da Mekke’de çokça ziyaret edilen yerler arasında ilk sıralarda bulunur.
Cebel-i Ebu Kubeys (Ebu Kubeys Tepesi)
Ebu Kubeys Tepesinde, İslam alemi için birçok önemli olay meydana gelmiştir. Sapa Tepesinin yaklaşık 120 metre üzerinde ve Kabeye çok yakın bir konumda olan Ebu Kubeys Tepesi, “Şakkul Kamer” (Peygamberimizin parmağıyla ayı ikiye bölmesi hadisesi) mucizesinin yaşandığı yerdir. Hz. Bilal (RA), Mekke fethedildiğinde burada ezan okumuştur. Ayrıca bu tepeden, Hz. İbrahim’in insanları Hacca davet ettiği de bilinmektedir. Mekke’deki gezilecek yerler içerisinde Kabe’ye en yakın olan yer Ebu Kubeys tepesidir.
Daha önceden bahsettiğimiz Cennetül Mualla’ya (Mualla Mezarlığı) oldukça yakın bir konumdadır. Hz. Muhammed, Hicret yolculuğundan 3 yıl öncesinde, Taif’den döndüğünde sabah namazını eda etmişti. Namaz sırasında okuduğu ayetleri duyan 7 Cinin Müslüman olduğu rivayet edilir. Mescid de ismini bu olaydan almıştır.
Arafat, Hac ve Umre ibadetlerinde ziyaret edilen yerler arasındadır. Arafat, Hz. Muhammed’in Veda Hutbesini okuduğu ve Hz. Adem’in dünyaya geldikten sonra Hz. Havva ile buluştuğu yerdir. Hz. Muhammed bayram arefesinde, Mescid-i Nemre’de öğle ve ikindi namazlarını kılmıştır. Cebel-i Rahme tepesinin eteklerinde, bugünkü Mescidi Sahrat’ın bulunduğu alana gelerek Arefe vakfesini gerçekleştirmiştir.
Müzdelife
Müzdelife, Arafat ve Mina arasında bulunur ve burada Müzdelife vakfesi yapılmaktadır. Meşari Haram olarak da isimlendirilen bu yer, Adem babamız ve Havva annemizin Arafat sonrasında bir araya geldiği yerdir. Müzdelife Vakfesini yapan bir kişinin (Müslüman’ın) kul hakkı günahının bağışlanacağı Peygamberimiz tarafından bildirilmiştir.
Şeytan taşlama, özellikle Hac ve Umreye gidenlerin bildiği bir kavramdır.Mina bölgesi, Mürselat ve Sabır Dağları arasında, Mekke’nin doğusunda bulunmaktadır. Kabeye olan uzaklığı ise yaklaşık 6 kilometredir. Harem sınırları içerisinde yer alan bu kutsal bölgede birçok olay meydana gelmiştir. Hz. İbrahim burada şeytan taşlamış, İsmail Aleyhisselam’a karşılık, bedel olarak koçu burada kesmiş, 1. ve 1. Akabe Biatları burada imazalanmıştır. Veda Haccı’nın okunduğu sırada, Nasr süresi burada inmiştir. Hacılar, burada şeytan taşlama vazifesini yerine getirmektedir.
Mescid-i Bia, Akabe
Burası, Osmanlı Devleti tarafından yapılmış bir mesciddir. Mescid-i Bia, Mina’dan Mekkeye doğru gelirken sağ tarafta kalmaktadır. Bu küçük mescit, Akabe Biatlarının da imzalandığı yerdir. Hz. Muhammed’in peygamberliğinin 12. yılında, Evs ve Hazrec kabilelerinden 12 kişi, Medine’den Mekke’ye hac yapmak için gelmiştir. Bu 12 kişi ile Akabe Biatı imzalanmıştır. İkinci Akabe Biatı ise, yine hac yapmak için gelen 75 kişi ile imzalanmıştır. İkinci biata ” Biat’ül Akabe-i Kübra “ denilmiştir.
Mekke'de İslam dini ve Müslümanlık adına birçok kutsal mekan bulunmaktadır. Hem Mekke'deki mübarek yerleri ziyaret etmek hem de dini vazifenizi yerine getirmek için Marka Tur umre ve hac fiyatlarına göz atabilirsiniz.
En ucuz Umre fiyatları ile kutsal toprakları ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, dilerseniz 2022 Lüks Umre Turları ve Fiyatları sayfasını da inceleyebilirsiniz.
2022 Hac Fiyatları hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Medine Gezilecek Yerler - Medine-i Münevveredeki Kutsal Mekanlar yazısı için tıklayınız
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01