“Hac ve Umreyi de Allah için tamam yapın. Eğer bunlardan alıkonursanız, o zaman kolayınıza gelen bir kurban gönderin. Bununla beraber bu kurban, kesileceği yere varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden hasta olana veya başından bir rahatsızlığı bulunana tıraş için oruç veya sadaka yahut da kurbandan ibaret bir fidye gerekir. Engellemeden kurtulduğunuz zaman da her kim Hacca kadar Umre ile sevab kazanmak isterse, ona da kolayına gelen bir kurban gerekir. Bunu bulamayana ise üç gün Hacda, yedi de döndüğünüzde ki tam on gün oruç tutması lazım gelir. Bu hüküm, ailesi Mescidi haram civarında oturmayanlar içindir. Allah'tan korkun ve bilin ki Allah'ın azabı gerçekten çok şiddetlidir. ” (Bakara suresi 196. Ayet )
kuranmeali (com uzantılı) sitesinden alınmıştır.
İbadetler iki kısımdır. Hem mal ile yapılan İbadetler, hem bedenen yapılan İbadetler. Cenabı Hak, Umre ve Hacda hem bedeni, hem maddi olarak bizi İbadete emretti . fakat bu iki İbadette de hem zaman açısından hem dini yükümlülükler tarafında farklar bulunabilir. Hac ve Umre farkları nelerdir ? Bu konu çok zamandan beri sorulan bir mevzu olduğu için , Umre ve Hac arasındaki farkları uzun uzadıya inceleyeceğiz .
Hac ve Umrenin hüküm ve zaman itibariyle birbirinden farkı vardır . Umre için bir zaman söz konusu değildir, senenin her mevsiminde ,her zamanında ziyaret maksadıyla Umre yapılabilir. Umre'nin bir tarihi ve mevsimi yoktur .İslami esaslara göre ihrama girilir Umrede, Tavaf ve Sa'y yapılır , Say bittikten sonra saçımızı keserek veya kısaltarak ihramdan çıkarız .
Umre İbadeti ziyaret etmek anlamına gelmektedir.
* Umre, Hac mevsimi dışında ki bütün aylarda yapılabilir. Umre İbadeti Hacca göre daha kolay ve daha kısadır .
* Umre İbadeti evvela ihrama girmekle başlar
* Sonra Umreye niyet etmemiz
* Umremizin Tavafını yapmamız
* Tavaf sonrası say yapmamız
* ve Sünnetinin emrettiği üzere saçımızı kazıtmak veya kısaltmak .
Teşrik Tekbirlerinin Getirildiği 5 Günün Dışında Her Gün Umre Yapılabilir
Hac İbadeti senin sadece belirli aylarında yapılabilir . Hac İbadetinin tarihi hicri takvime göre belli olur .Haccın yapılabileceği aylar şevval ,zilkade ve zilhicce aylarıdır.
Kur'an'da Bakara suresinde “ Hac belli aylardadır” (Bakara 197) ayeti kerimesinde buna işaret etmektedir .
Bir müslüman isterse şevval ayında Hac yapmaya niyet ederek ihrama girebilir. Zilhicce’nin 10 veya 13’ ü akşamına kadar Hac İbadetinin menasiklerini tamamlayabildiği için bu aylar “Hac Ayları “ olarak adlandırılmıştır. Kısaca bu aylara “Hac ayları “ denmesinin sebebi Haccın birinci şartı/rüknü olan ihrama girilebilmesinin öngörülmüş olmasındandır. Bu aylardan önce ihrama girmek bazı mezheplere göre mekruhtur. Hac İbadeti şevval ayı itibarıyla Hac yapmaya niyet ederek ihrama girilebilir Hac İbadeti başlar . Ve zilhicce ayının 10 ve 13 akşamına kadar Haccın umum İbadetlerini, Farzlarını , vaciplerini tamamladıktan sonra Haccını tamamlar. Yani şevval ayı itibariyle başlayan zilhicce 13'ünde biten bu süreçte "Hac ayları" olarak denilir. Yani Haccın Farzlarından olan ihrama ancak bu aylarda girilebilir .
Umre ve Hac arasındaki nazara almamız gereken en büyük fark, Hac Farzdır. Umre Sünnettir.
* Hac meşakkattir , peygamberimiz buyurmuş pek zor bir İbadettir, bedeni bir İbadettir .
* Hac İbadeti ömürde bir defa da yapılsa Farziyet tamamlanmış olur .
* Hac bütün günahları affettirir anasından doğmuş gibi tertemiz yapar
* Hactada Umredede Kabe'ye gitmek Farzdır .
* Hac Farzdır İslam'ın beş şartından birisidir Umre yapmak ise Sünnettir.
* Biraz önce de bahsedildiği gibi Hac ,Hac aylarında yapılır yani şevval, zilkade , zilhicce aylarında yapılır.
Umre yapan Mümine ise mutemir denilir ,Hac yapana Hacı denilir.
Şimdi de Umre ile Hac arasındaki farkları bildiriyoruz
* Umre'de kurban kesmek yoktur .
* Umrede şeytan taşlamaz .
* Umrede namazları cem etmek diye bir durum yoktur (cem tehir - cem takdim ) gibi
* Umrede vakfe yoktur yani arafat'ta , müzdelife'de vakfe yoktur .
* Yukarıda belirttiğimiz gibi Umrenin belirli bir süreci yoktur. Senenin her mevsiminde Umre yapılabilirz.
Şimdi de Hac ve Umre arasındaki farkı farklı bir noktadan bakacağız. Maliyet açısından, Umre ile Hac arasında ciddi bir maliyet farkı söz konusudur.
Umre gayet ekonomiktir, uygundur. Servisli otellerde 15 günlük bir Umre turu yaklaşık bin dolar gibi bir maliyete mal olur ki, alınabilir bir fiyattır. Haccın maliyeti , Haccın fiyatı ise, 2020 Hac fiyatlarına göre şahıs başı 4350 dolar 3'lü 4'lü odalarda 5. 500 dolar özel odalarda Hac fiyatı diyanet tarafından belirlendi. Haccın fiyatlarını yüksek olması da insanımızı Umreye, Umre İbadetine yönelmesine sebep oldu.
Umre ile Hac arasındaki bir diğer fark da , Haccın kura ile olması ve Türkiye şartlarında yaklaşık bir 8- 10 sene bekleyerek Hacca gitmek ancak mümkün oluyor. İki buçuk milyon kişilik bir Hac kontenjan kura bekleyen insan nüfusu vardır. Türkiye'de nüfusun binde biri Hacca gidebildiği için her sene 80 ila 90000 kişi kadar Hacca gidiyor. Fakat ne yazık ki 2020 Haccında pandemi ,koronavirüs sebebiyle Hac iptal oldu ve bu sene hiçbir Hacı adayı Hacca gidemedi.
Yani Umre, Hacca hiç bir surette yetişemezsede, Kabe i muazzama ziyaret ettiğimiz için, Umrede bir derece Müminler bir teselli olarak İbadet yapmış olurlar. Denildiği gibi Hac Farzdır. her Müminin yapması gereklidir.
Kulaktan dolma şöyle bir bilgi var ki, 3 defa Umre yapan Hac yapmış gibi olur. Böyle bir şey olamaz, 100 defa da Umre yapsa, Haccın Farzı omzundan inmez.
Her halükarda Müminin kalbi Hac tarafında olmalı
Umreye her vakit gitme nimeti önümüzde açık. Herhangi bir Umre - Hac firmasına veya Diyanet işleri'nin düzenlediği Umre turlarına katılarak , sadece pasaport çıkartmak kaydıyla ,her vakit Umreye gidebiliriz.
Hac ile Umre nin bir farkı da, Hac yapılması mecbur bir İbadettir . fakat Umre'nin böyle bir mecburiyeti yoktur. Isteğe bağlı bir Sünnettir.
Ama iki Umre arasındaki yapılan günahlar affolur.
Umre, mezhebimiz olan hanefi fıkhında Sünnet fakat şafii ve hanbeli fıkhında Farzdır. Bazı mühim alimlerin şöyle bir tespiti vardır;
Umreye "Hacc-ı asgar" (küçük Hac) , Hacca, "Hacc-ı ekber" (büyük Hac), denilmiştir. Yani ulemânın bu tespiti gayet orijinaldir. Yükümlülükler, Farzlar, vacipler açısından bazı ayrımlar olsada , Umre ve Haccın birbirinin aynı olan İbadetleride vardır. O yüzden İslam aleminde
Umreye, küçük “Hac” diye isim verilmiştir.
Umre Hac hazırlığı niteliğindedir, ama yukarıda da belirttik ki , Umre Hac yerine geçen bir İbadet değildir.
Rüyada Hacca Gitmek Yazısı İçin tıklayınız
Rüyada Umreye Gitmek Yazısı İçin Tıklayınız
2022 Hac Fiyatları İçin Tıklayınız
2022 Umre Fiyatları İçin Tıklayınız
Kudüs Turları 2022 Fiyatları İçin Tıklayınız
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01