Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Ramazan Bayramı 2022 - Ramazan Bayramı Ne Zaman - Dini Bayramlar

#Ramazan Bayramı 2022 - Ramazan Bayramı Ne Zaman 2022 - Dini Bayramlar #2023 Ramazan Bayramı #Kurban Bayramı Ne Zaman?  #Ramazan Ayının Faziletleri

ramazan bayramı 2022 - ramazan bayramı hangi gün - 2023 ramazan bayramı

Ramazan Bayramı 2022 - Ramazan Bayramı Ne Zaman 2022 - Dini Bayramlar

Ramazan Bayramı, 11 Ayın Sultanı Ramazan ayı, Müslümanlar tarafından her yıl büyük bir sevinç ve özlemle karşılanır. Dolayısıyla birçok kişi "Ramazan Bayramı ne zaman?" , "Ramazan Bayramı hangi gün?" ve benzeri sorulara cevap aramaktadır. Biz de sizler için hem bu sorulara cevap verdik hem de Ramazan Ayı, oruç ve Ramazan Bayramının önemi ve faziletleri gibi konularda bazı bilgileri paylaştık. 

Ramazan Bayramı Hangi Gün? 2022 Ramazan Bayramı Ne Zaman? 
 

Ramazan Bayramı Ne Zaman? sorusunun 2022 yılı için cevabı 2 Mayıs'tır.  2022 Ramazan Bayramı 2-4 Mayıs 2022 arasındadır. 

Ramazan Bayramı hangi gün, haftanın hangi günlerine denk gelir? 2 Mayıs Pazartesi gününe denk gelir. 

  • 2 Mayıs Pazartesi 
  • 3 Mayıs Salı 


2023 Ramazan Bayramı

2022 Ramazan Bayramı, sizlerin de bildiği gibi geride kaldı. Dolayısıyla 2023 Ramazan Bayramı ile ilgili bilgi vermekte fayda vardır. 

2023 Ramazan Bayramı  21 Nisan Cuma - 23 Nisan Pazar  günleri arasında olacaktır. 

  • 21 Nisan Cuma 2023
  • 22 Nisan Cumartesi 2023
  • 23 Nisan Pazar 2023

Kurban Bayramı Ne Zaman? 

Ramazan Bayramını takip eden Kurban Bayramı 2022 tarihleri de merka edilen konular arasındadır. 

Kurban Bayramı ne zaman 2022 sorusunun cevabı ise 9 Temmuz'dur. 

2022 Yılı Kurban Bayramı Tarihleri 

Arefe Günü: 8 Temmuz 2022 Cuma (9 Zilhicce 1443)

Kurban Bayramının 1. Günü: 9 Temmuz 2022 Cumartesi (10 Zilhicce 1443)

Kurban Bayramının 2. Günü: 10 Temmuz 2022 Pazar (11 Zilhicce 1443)

Kurban Bayramının 3. Günü: 11 Temmuz 2022 Pazartesi (12 Zilhicce 1443)

Kurban Bayramının 4. Günü: 12 Temmuz 2022 Salı  (13 Zilhicce 1443)

>Kurban Bayramı ile ilgili yazımızı  okumak için tıklayınız<

Ramazan Ayının Faziletleri

Şerh-i Birgivi, Mifthahu'l-Cenne, Dürretü'l Vaizîn ve Hazînetü'l-Esrar bildirilmektedir:

Mübarek Ramazan ayı orucunun farz-ı ayn olduğuna delil şu âyet-i kerîmedir:

و يا ايها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على

الذين من قبلكم لعلكم تتقون »

"Ey iman edenler! Oruç, sizden önce gelip geçmiş ümmetlere yazıldığı (farz kılındığı) gibi sizin üzerinize de yazıldı. Umulur ki korunursunuz. (Bakara sûresi, âyet: 183)"

Şu hadîs-i şerif de orucun farz oluşunu teyid eder:

و صوموا لرؤيته وأفطروا لرؤيته فإن غم عليكـم فـاكملوا

عدة شعبان ثلاثين يوما *

"Ramazan ayının hilâli göründüğünde oruç tutunuz. Şaban ayının hilâli göründüğünde de iftar ediniz. Eğer o gün hava bulutlu ise Şaban ayını otuz güne tamamlayınız."

Dürr-i Yektâ'da belirtildiğine göre, Ramazan ayı hilâlinin bir beldede görülmesi, diğer beldeler için de yeterlidir. Bütün beldelerde hilal görülmüş  demektir. Hava bulutlu olup hilâlin görülememesi durumunda ise, Şaban ayının otuzuncu gününe "Yevm-i şek" (şüpheli gün) adı verilir. O gün, daha önceden farz olan kaza ve kefâret, vâcib olan mutlak ve muayyen adak) ve sünnet olan nâfile oruç lardan birini tutmak mekruhtur. Bu durumda oruç, Şaban ayının otuzuncu günü öğle vaktine kadar orucu yemeyip, ayın görüldüğüne dâir haberin gelmesini ve Ramazan orucuna niyeti bekler. Böyle yapıldığı takdirde o gün geçirilmiş olmaz. Hilâlin görüldüğüne dair haber gelmediği takdirde öğleden sonra yenilip içilir.

Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır. Şeytan hapsolunur. Yüce Allah, fazl ü keremi ile Ramazan ayının her bir gününde altı yüz bin kimseyi cehennemden azat eyler. Ramazan ayının son gününde ise, daha önceki günlerde azad olunanlar kadar kimsenin azat olunacağı hadîs-i şerifte bildirilmiştir.

Erkek veya kadın herhangi bir Müslüman, Ramazan ayı girince sevinçli olur. İlk olarak, güzel bir gusül abdesti alır. Bir ay boyunca tutacağı Ramazan orucunu orucunu, şartlarını yerine getirerek tutar. Eğer üzerinde namaz borcu varsa, onları kaza eder. Haramlardan kaçınmaya daha çok gayret eder,  yalan ve gıybetten kaçınır. Bol bol tövbe ve istiğfar eder, çokça salâvât-ı şerîfe getirir, terâvih namazını cemâatle kılmaya çalışır, hanımlar özellikle evlerinde terâvih namazlarını edâ ederlerse tutulan orucun kabul olunmasında şüphe yoktur.

Bu şekilde tutulan oruç, kişinin kalbinde Allah korkusunu ve ibâdet neşesini geliştirir. Yüce Allah bu şekilde orucunu tutan kimseden razı olur. Bu şekilde tutulan Ramazan orucu, kişinin iman ile dünyadan göçmesine vesile olur. Ahirette her bir kefesi dünya büyüklüğünde olan terâzînin kefesini doldurur. Cehenneme kalkan olarak Sırat'tan geçirir, Allah Resûlü' (s.a.v.) nün şefâatine hak kazanarak cennet-i âlâya girer.
 

Ramazan ayının ve bu ayda tutulan orucun faziletlerine dair bilgiler aşağıda gelecektir.

Orucun farzları üçtür:

1. Oruca niyet etmek,

2. Niyetin evvel ve âhir vakitlerini bilmek,

Niyetin evvel vakti, güneş battığı zamandan başlar, âhir vakti kaba kuşluğa kadardır. Zeval vakti niyet olmaz. Niyetin vakti geçirilmiş olur.

3. İmsak atımından gün batımına kadar orucu bozan şeylerden sakınmak.

Altı şey orucu bozar:

1. Yemek,

2. İçmek,

3. Cinsî münâsebette bulunmak,

4. Kadının hayız görmesi,

5. Doğum sonrasının nifas hâlini yaşamak,

6. Ağız dolusu kusmak, (Ağız dolusu demek, ağıza gelen ifrâzâtı yutamayacak kadar olan miktar demektir.)
 

Altı şey orucun sevâbini giderir; çekilen açlık, susuzluk tutanın yanına kalır. Sadece borcunu vermiş olur.

1. Oruçlu iken yalan söylemek,

2. Gıybet etmek,

3. Kovuculuk yapmak,

4. Yalan yere yemin etmek, 

5. Haram lokma ile iftar etmek, yemek, içmek,

 6. Bakılması haram olan kimseye ve âzaya bakmak,

 

Yirmi rekat terâvih namazı kılmak erkek kadın bütün müslümanlara müekked sünnettir. Terâvih namazı, her Ramazan akşamı, yatsı namazı ile vitir namazı arasında edâ olunur. Efdal olan her iki rekatte bir selâm vermektir. Niyet sırasında (cemâatle kılındığı takdirde) "Niyet eyledim Allah rızası için terâvih namazı kılmaya, uydum imama." denilir.

Oruca iftar sırasında üç defa ه يا عظيم" أنت إلهي لا إله غيرك إغفر لي الذنب العظيم »

"Ya Azıym! Ente ilâhî, lâilâhe ğayruke ığfirliyezzenbe'l-Azıym."

Manası: "Ey Azim olan Allah'ım! Sen benım ilâhımsın. Senden başka ilâh yoktur. Büyük küçük bütün günahlarımı ancak sen bağışlarsın." demelidir. Bu duâyı ezbere söyleyemeyecek durumda olan kimse birkaç defa:

ه اللهم يا واسع المغفرة إغفرلي *
 

"Allâhümme yâ vâsia'l-mağfirati ığfirlî." "Allah'ım! Ey bağışlaması en geniş olan (Rabbim!), benim günahlarımı da bağışla." dedikten sonra Allah Resulü (s.a.v.) nün üzerine salâvat okumalıdır.

Yemekten sonra: ه اللهم لك صمت وبك آمنت وعليك توكلت وعلى

رزقك افطرت کے

"Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü."

"Allah'im! Senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım, Sana dayandım, Senin rızkınla orucumu açtım," derse, yüce Allah'tan her ne dilerse dilediğine erer. Hiç bir dileği geri çevrilmez.

Bir kimsenin üzerinde farz veya vâcip namaz lardan kaza namazı borcu bulunur ve borcunun ne kadar olduğunu bilmezse, Ramazan ayının ilk cu ma günü, cuma namazından önce, kıbleye karşı oturup şu duâyı okumalıdır:

و اللـهـم إنـي أوقنت بين يديك وسلمت أمرى إليـك واستعنت بك وتوكلت عليك يا من الأمر كله بيدك يا

من يقبل اليسير ويعفوا عن الكثير ولا يؤاخذ عبده بالعجز والتقصير برحمتك يا أرحم الراحمين يا من لا تنفعه الطاعة ولا تضره المعصية يا أكرم الأكرمين إرحم عبدك إنك على كل شئ قدير *

 

"Allâhümme innî evkaftü beyne yedeyke ve sellemtü emri ilevke. Vesteantü bike ve tevekkeltü aleyke. Yâ menil emru küllühû bi yedike* Yâ men yakbilül yesîra ve ya'fû anil kesîri velâ yüâhızü abdehû bil-aczi vettaksîri birahmetike yâ Erhamerrâhimîn. Yâ men lå tenfeuhüttâatü velâ tadurruhül ma'sıyetü. Yâ Ekramel Ekramîn. İrham ab deke inneke alâ külli şey'in Kadîrun."

 

Manası: "Allah'ım! Senin huzurunda durdum. Bütün işlerimin sonucunu Sana bıraktım. Yalnız Senden yardım bekliyorum. Sana güve nip dayanıyorum. Ey her şey kendi ilâhî tasarrufunda bulunan, ey en basit olanı bile kabul buyuran ve en büyük günahları bile bağışlayan, kulunu acz ve basitliğinden dolayı suçlamayan Allah'ım! Ey acıyanların en çok acıyanı Rahmân ve Rahîm olan, (Rabbim!) Senin rah metine güveniyor ve sığınıyorum. Ey kulunun ibâdetinde faydası bulunmayan, günahından da zarar görmeyecek olan keremi sonsuz Allah'ım! Ben kuluna merhamet eyle. Muhakkak ki Senin herşeye gücün yeter.

Duâ bittikten sonra ayağa kalkıp, "Niyet eyledim kazaya kalmış namazların kefâretine, Allahü Ekber" deyip niyet eyleyerek namaza durmalı, bir selâmla dört rekat Allah rızâsı için namaz kılmalıdır. Bu namazın her rekatında Fâtihà'dan sonra bir Âyete'l-Kürsî, beş Kevser ve üç İhlâs sûrelerini okumalı, namaz tamam olduktan sonra da kabul buyurulması için yüce Allah'a niyazda bulunmalıdır.

 


2022 Mübarek Günler ile ilgili daha detaylı bilgi alabileceğiniz yazılar:


Berat Kandili için tıklayınız

Kadir Gecesi için tıklayınız

Miraç Kandili için tıklayınız

Muharrem Ayı için tıklayınız

Şaban Ayı için tıklayınız

Recep Ayı için tıklayınız

Şevval Ayı için tıklayınız

Kurban Bayramı için tıklayınız



 



Eposta listemize kaydolup kampanya ve duyurulardan haberdar olabilirsiniz.

https://www.markatur.com.tr

İSTANBUL

Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01

İSTANBUL

Atikali Mah. 
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2 

Fatih / İstanbul

ANKARA

Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6

06000 Altındağ/Ankara

0216 310 20 50- 0532 111 22 01

 

 

 
Diyanet logoTursab logo