Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Miraç Kandili Ne Zaman 2023 - Miraç Kandili 2023 - Miraç Kandili Nedir Anlamı ve Önemi

#Miraç Kandili 2023  #Miraç Kandili Ne Zaman 2023 #2023 Dini Günler  #Çift Kandilli Umre 2023 #Miraç Kandili Nedir - Miraç Kandili Manası Nedir #Miraç Kandili'nde Ne Olmuştur? Miraç Gecesi Ne Oldu? 

miraç kandili 2023 - miraç kandili ne zaman 2023 - miraç kandili nedir -  miraç kandili anlamı

Miraç Kandili 2023 

İslam dininde, her dini günün ayrı bir anlam ve önemi vardır. 2023 Dini Günler tarihleri içerisinde Miraç Kandili, mucizevi bir olayın meydana geldiği ve bu nedenle çok önemli olan bir gecedir. Bu yazımızda 2023 Miraç Kandili ile pek çok soruya cevap vereceğiz. 

Miraç Kandili Ne Zaman 2023

Miraç Kandili 2023

Miraç Kandili Nedir Anlamı ve Önemi

Miraç Kandili'nde ne olmuştur

Çift Kandilli Umre nedir
 

Miraç Kandili Ne Zaman 2023

Miraç Kandili'nin zamanı ile ilgili sık sorulan sorular aşağıdaki gibidir:

miraç kandili ne zaman 2023

2023 miraç kandili ne zaman

miraç gecesi ne zaman 2023

17 şubat miraç kandili

Miraç Kandili 2023 hangi gün 

Miraç Kandili 2023 yılında 17 Şubat Cuma gününe gelmektedir. Bu nedenle Miraç Kandili ne zaman 2023 sorusunun cevabı 17 Şubat 2023 Cuma günü olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Yazımızın devamında;

Miraç Kandili nedir?

Miraç Kandili Anlamı 

Miraç Kandili Önemi 

Miraç Kandili'nde ne oldu

Miraç gecesi ne oldu sorularına cevap vereceğiz. 

Ayrıca 2023 Çift Kandilli Umre hakkında da bu yazımızda bilgiler yer almaktadır. 

2023 Dini Günler 

Çift Kandilli Umre 2023

Çift Kandilli Umre - 2023 Umre Turları

Gidiş: 16 Şubat
Dönüş: 8 Mart
2 Kişilik Oda: 1850$ 
3 Kişilik Oda: 1750$ 
4 Kişilik Oda: 1650$ 

Ramada Qasr Otel Tıklayınız

Çift Kandilli Umre Hakkında Genel Bilgi

Çift kandilli umre turumuz Miraç ve Berat  kandillerini kapsayıp bu özel günlerde kıymetli umrecilerimiz ile kabede özel programlar düzenleyip bu kutlu geceyi affın kapısı olarak görüp huşu içersinde umremizi yerine getiriyoruz.

Hizmetlerimiz

-vize
-gidiş dönüş bileti-
-otel konaklaması
-7/24 servis hizmeti
-3öğün yemek
-rehber eşliğinde 3 umre
-arabistan şehir gezisi
-sağlık sigortası

Hediyelerimiz
-seyahat çantası
-sırt çantası
-seccade
-umre bilgi kitapçığı
-5 litre zemzem

Eğer Çift Kandilli Umre turu tarihi sizin için uygun değilse, diğer 2023 Umre tur tarihlerimizi ve 2023 Umre fiyatlarımızı da inceleyebilirsiniz. 

umre fiyatları - çift kandilli umre - 2023 umre turları

Miraç Kandili Nedir - Miraç Kandili Manası Nedir

Miraç; yukarı çıkmak, yükselmek uruç etmek ve merdiven anlamlarına gelmektedir. Mirac, Allah (c.c)'in sevgili Rasûlünden başka hiç kimseye sunmadığı ilahi bir ihsandır.

Miraç bütün süfli duygular ve beşeri hislerden temizlenerek, Allah (c.c)'a doğru yükseliş olmakla beraber, kulluğun da en yüce mertebesidir. Sınırı tespit edilemeyen bir yükseliştir. Bu ulvi seyahat, bizim peygamberimize nasib olan mucizelerin en önemlisi ve en büyüğüdür.

Miraç Kandili'nde Ne Olmuştur? Miraç Gecesi Ne Oldu? 

Miraç olayı iki aşamada meydana gelmiştir.

Birinci aşama; Mekke-i Mükerreme'de bulunan Mescidi Haram'dan, Kudüs'teki Beytil Makdise (mescidi Aksa'ya) gidiştir. Bu gidiş, Kur'an'da (isra) adı verilen gece yürüyüşü olarak belirtilmiştir.

İkinci aşama; Kudüsteki Beytil Makdis'den, Allah (c.c)'a yükselişi oluşturmaktadır.

Efendimiz için en büyük lütuf olan miraç mucizesi, Mü'minler için de eşsiz müjdelerle dolu bir olaydır. Namaz ibadeti miraçta emredildiği için, bu olay müminin miracı olarakta vasıflandırılmıştır.

Efendimiz, her şeyden arınmış olarak miraçta Allah (c.c)'a mülaki olduğu gibi, mü'minlerde vasıtasız olarak, her namazda Allah (cc) in huzuruna çıkmaktadırlar. Böylece yalnız O'na ibedet etme ve yalnız O'ndan yardım isteme fırsatı bulmak- tadırlar. Bu ilâhî yolculuğun ilk merhalesi olan ve Mescid-i Aksa'ya kadar varan safhası Kur'ân'da şöyle anlatılır: 

سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ

الْأَنْصَا الَّذِى بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

"Ayetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram'dan alıp çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya seyahat ettiren Allah, her türlü noksanlıklardan münezzehtir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, herşeyi hakkıyla görendir."

Sure, önce Allah (c.c)'ın eksik sıfatlardan münezzeh olduğunu bildirerek söze başlamaktadır. Bu durum isra hareketine uyum sağlayan bir haldir. Aynı zamanda Efendimizin kulluk özelliğine de dikkat çekilmektedir. Bunun sebebi ise, Hristiyanlar tarafından, Hz. İsa'dan sonra, O'nun doğumu veya vefatı ile ilgili bazı mucizelerin, kulluk makamından ilahlık makamına yükseltilmiş olmasıdır. İşte burada kulluk sıfatına dikkat çekilmesi İslâm inancının sadeliğini göstermektedir. Yüce Allah (c.c) in zatının yakından veya uzaktan ortak koşma yahutta varlıklara benzetme gibi şaibelerden uzak olduğunun bildirilmesidir.

İsa Suresi,17/1

Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya doğru yapılan yolculuk ise, her şeyin hâkimi ve düzenleyicisi olan Allah (cc)'in emir buyurduğu bir yolculuktur. Aynı zamanda, büyük anlamlar ifade eden bir harekettir. Isra mucizesi, içerisinde başka mucizelerinde bulunduğu en büyük bir mucizedir. Mesele:

Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya hayret verici bir şekilde götürülüp-getirilen Allah Resulünün, döndüğü zaman yatağının soğumaması, hayret verici olan ayrı bir mucizedir

Miracın ikinci merhelesi de yine Efendimiz (s.a.v) in, Mes- cid-i Aksådan başlayarak, semânın bütün tabakalarından geçip, ta İlâhi huzura varmasıdır. Bu safha da Necm Sûresinde şöyle anlatılır:

وَهُوَ بِالْأُفُقِ الْأَعْلى . ثُمَّ دَنَا فَتَدَلَّى فَكَانَ قَابَ قَوْسَيْنِ أَوْ أَدْنى : فَأَوْحَى إِلى عَبْدِهِ مَا أَوْحَى مَا كَذَبَ الْفُؤَادُ مَا رَأَى أَفَتُمَارُونَهُ عَلَى مَا يَرَى وَلَقَدْ رَاهُ نَزْلَةً أُخْرى . عِنْدَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهى ٥ عِنْدَهَا جَنَّةُ الْمَأْوَى إِذْ يَغْشَى السَدْرَةَ مَا يَغْشى . مَا زَاغَ الْبَصَرُ وَمَا طَغَى لَقَدْ رَأَى مِنْ آيَاتِ رَبِّهِ

الكبرى

"O ufkun en yukarısında idi. Sonra indi ve yaklaştı. Nihayet kendisine iki yay kadar, hatta daha da yakın oldu. Sonra da vahyolunacak şeyi Allah kuluna vahyetti. O'nun gördüğünü kalbi yalanlamadı. Şimdi O'nun gördüğü hakkında onunla mü- cadele mi edeceksiniz? Andolsun ki onu bir kere daha hakiki suretinde gördü. Sidre-i Müntehâda gördü ki, onun yanında Me'vâ vardır. O zaman Sidre'yi Allah'ın nuru kaplamıştı. Gözü ne şaştı, ne de başka bir şeye baktı. And olsun ki Rabbinin ayetlerinden en büyüklerini gördü."

 

Miraç hadisesi, Hicretten bir buçuk yıl önce, 621 yılı başlarında Receb ayının 26. gününü 27. güne bağlayan gece meydana gelmiştir. Peygamber (s.a.v) Efendimiz, gecenin bir anında Kâbe'nin yanındaki Hatim'de veya Ummihâni bint-i Ebu Ta- lib'in evinde yatmış vaziyette, uyku ile uyanıklık arasında iken, Cebrail (a.s.) tarafından göğsü yarılıp, zemzemle yıkanıp, hikmetle doldurduktan sonra, Burak adındaki bir binekle, Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya gö- türüldü. Orada iki rekât namaz kıldıktan sonra, Yüce Allah (cc) in daveti üzerine, Cebrail Aleyhisselâmın rehberliğinde, zaman, mekân ve cihetten münezzeh olarak, saniyeler dilimi içerisinde meydana gelen bir oluşumla yüce âlemlere, en sonunda da ilahi huzura yükseldi.

Efendimiz (s.a.v) Mescid-i Haram'dan (Mekke'den), Mescid-i Aksa'ya (Kudüs'e) ata benzer beyaz bir Cennet bineği olan Burak ile gitti. Kudüs'e varmadan yol üzerinde Hz. Musa'nın makamına uğradı. Orada iki rekât namaz kıldı. Daha sonra Mescid-i Aksa'ya geldi. Orada bütün peygamberler kendisini karşıladılar ve miraçını kutladılar. Peygamber (s.a.v) Efendimiz burada peygamberlere iki rekat namaz kıldırdı, bir de hutbe okudu.

Bir rivayette Hz. İsa'nın doğduğu yer olan Betlaham'a uğ radı, orada da iki rekât namaz kıldı. Ve bugün Kubbetü's- Sahra'nın bulunduğu yerden Muallak Taşı'nın üzerinden Miraca yükseldi.

Necm suresi 53/7-18

Semanın bütün tabakalarına uğradı. Sırasıyla yedi sema tabakalarında bulunan Hz. Adem, Hz. İsa, Hz. Yusuf, Hz. İdris, Hz. Harun, Hz. Musa Peygamberlerle görüştü, Beytü'l Ma'mur’un bulunduğu yedinci semada Hz. İbrahim (a.s.) ile Görüştüğü Peygamberlerin hepsi de kendisine "Hoş geldin" dediler, tebrik ettiler. Konu ile ilgili Hadis-i Şerif şöyledir.

وَعَنْ ابْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَقِيتُ لَيْلَةَ أُسْرِئَ بِي إِبْرَاهِيمَ عَلَيْهِ السَّلَامَ فَقَالَ لِي يَا مُحَمَّدُ: أَقرِى أُمَّتَكَ مِنِي السَلامَ وَأَخْبِرْهُمْ أَنَّ الجُنَّةَ طَيِّبَةُ التُّرْبَةِ عَذْبَةُ المَاءِ، وَأَنَّهَا قِيعَانُ وَأَنَّ غِرَاسَهَا: سُبْحَانَ اللهِ، وَالحَمْدُ لِلَّهِ، وَلَا إِلَهَ إِلا اللَّهُ، وَاللَّهُ أَكْبَرُ، أَخْرَجَهُ التِّرْمِذِى.

İbn-i Mes'ud (r.a) anlatıyor: "Resûlullah (s.a.v) buyurdular ki: "Miraç sırasında İbrahim (a.s.)'ile karşılaştım. Bana:

"Ey Muhammed, ümmetine benden selam söyle. Ve haber ver ki: Cennetin toprağı temiz, suyu tatlıdır. Burası (suyu tutacak şekilde) düz ve boştur. Oraya atılacak tohum da sübhânallah, velhamdülillahi ve lâilâhe illâllah, vallâhu ekber cümlesidir."

Tirmizî, Daavat 60, (3458).] K. Sitte 5. (1884)

Bu Hadis-i Şerif, Müslümanları aşağıda tarif edilen kelimelerle Allah'ı zikretmeye teşvik etmektedir. Müslümanın en büyük ideali cennete girmektir. Bunun için de zikir teşvik edilmektedir. Müminin cennetteki yerinin bağlık bahçelik ve güzel şeylerden oluşması içinde yine Allah (c.c) in bolca zikredilmesi tavsiye edilmektedir. Yani kişi kendi makamını burada iken güzelleştirmelidir. Bunun da usulü, Resûlullah'ın haber verdiği kelime-i tayyibelerdir. Kişi burada ekim yaptığı ölçüde yani bu kelimeleri sevap umarak zikrettiği nisbette, âhirette cenneti zenginleşecek ve güzelleşecektir.

Bundan sonra Cebrail ile birlikte kâinatın bittiği yer olan Sidre-i Müntehâ'ya vardılar. Efendimiz orada, yazıcı meleklerin kalem cızırtılarını duydu.

 - T.D.V. İslam ansiklopedisi miraç mad.

Peygamber (s.a.v) Efendimiz orada ikisi gizli, ikisi açıktan akan (Nil, Fırat) dört nehir gördü. Sonra hergün yetmiş meleğin ziyaret ettiği Beytü'l-Ma'mur'u ziyaret etti.

Cebrail (a.s.)'ın buradan öteye gitmesi mümkün değildi. Onun için, Efendimiz, bundan sonraki yolculuğuna Refref adındaki bir vasıta (binek) ile devam etti. En sonunda mekândan münezzeh (uzak) olan Cenab-ı Hakkın cemaliyle müşerref oldu. Cenab-ı Zülcelal hazretlerini aşikâre görme şerefine erdi.

Allah Resulünün, Miraç hadisesi rüya hali midir, yoksa ruh ve beden ilemi vuku bulmuştur şeklinde birçok münakaşalar yapılmış, netice olarak, ruh ve bedenle yapıldığı kesinlik kazanmıştır. Biz müslümanlar da bu şekilde inanmaktayız. Efendimiz, Cenab-ı Hakkın huzurundan döndükten sonra ilk defa Hz. Musa ile karşılaştı.

Hz. Musa (a.s.) in "Allah ümmetine neyi farz kıldı?" diye sorduğunda, Peygamberimiz (s.a.v) "50 vakit namaz" buyurdu.





 



Diyanet logoTursab logo