Mescidi Kıbleteyn, İslamın ikinci kıblesidir. Kıblemiz Kabeye çevrilmeden önce Peygamberimiz ve diğer müminler namazlarını buraya yönelerek kılardı.
İlk kıblemiz ise Kudüs'te bulunan Mescidi Aksa idi. Dolayısıyla bugün Kabe kadar önemli ve kutsal görülen diğer yerler arasında Mescidi Kıbleteyn ve Mescidi Aksa vardır.
Eğer Kudüs ve şehirde bulunan kutsal yerler hakkında daha çok bilgi edinmek isterseniz, "Kudüs Neden Önemlidir? Kudüs'teki Kutsal Mekanlar - Kudüs'ün İslam Tarihi İçin Önemi" yazımızı da okuyabilirsiniz. Ayrıca, Kudüs şehrini görmek ve bu kutsal şehri ziyaret etmek gibi bir isteğiniz varsa, Kudüs Turları sayfasını inceleyebilirsiniz.
Gelelim İki Kıbleli Mescid yani Mescidi Kıbleteyen'e...
Bu mescidin isminin, tahmin edilecebileceği gibi, bir hikayesi vardır. Aşağıdaki satırlarda bu konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Kıbleteyn Mescidi, günümüzde de hala ibadet edilen bir mescid veya camidir.
Mescidi Kıbleteyn nerede? Mescid-i Kıbleteyn Medine'dedir.
Medine Gezilecek Yerler- Medine-i Münevvere'deki Kutsal Mekanlar başlıklı yazımızda Medine'de bulunan diğer kutsal mekanlar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bilindiği gibi namazın farzlarından biri de kıbleye yönelerek kılmaktır. Kıble, önceleri Kudüs'teki Mescid-i Aksa olduğundan namazlar, İslâm'in ilk yıllarında Mescid-i Aksa'ya doğru kılınıyordu. Peygamber Efendimiz, kiblenin Kâbe olmasını, yânî namazların Kâbe'ye dönülerek kılınmasını çok arzu ediyor ve gökten Cebrail Aleyhisselâmi gözleyerek onun bu konuda Allah'tan getireceği emri bekliyordu.
Peygamberimiz Medine'ye hicret edeli onalti ayı geçmişti. Bir gün Seleme oğulları mescidinde ashabı ile beraber öğle namazını kılıyordu. Dört rak'atli öğlenin iki rek'atını tamamlamışlardı ki Peygamberimiz'in uzun zamandan beri beklediği an geldi, namazların bundan sonra Kâbe tarafina dönülerek kılınmasını emreden âyet nazil oldu. Ayetin anlamı şöyle:
"(Ya Muhammed!) Yüzünü (Allah'ın emrini bekleyerek) göğe doğru çevirip durduğunu görüyoruz. Artık seni memnûn olacağın bir kıbleye döndürüyoruz. (Bundan böyle namaz da) yüzünü Mescid'i Haram'a (Kâbe'ye) doğru çevir.. (Ey mü'minler) siz de nerede bulunursanız (namazda) yüzünüzü oraya doğru çevirin. "
Bunun üzerine peygamberimiz ve cemaat hemen Kudüs'ten Kâbe istikametine döndü. Saflardaki erkekler arkalarındaki kadınların yerine, kadınlar da erkeklerin yerine geçerek namazın kalan iki rekatı Kâbe'ye dönülerek tamamlandı.
Bu namazın ilk iki rekatı Mescid-i Aksa'ya, son iki rekatı da Kâbe'ye doğru kılındığı için bu mescide "Mescidû'l-Kıbleteyn" yani "İki kıbleli Mescid" denilmiştir. Bu mescidin yerinde şimdi büyük bir câmi yapılmıştır. Kıblenin Kâbe'ye çevrilmesi, hicretin ikinci yılında Şaban ayının onbeşinci günü vuku bulmuştur. O günden itibaren müslümanların kıblesi Kâbe oldu. Dünyanın neresinde olursa olsun bütün müslümanlar namazlarını Kâbe'ye yönelerek kılarlar.
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01