“Kurban Bayramı ne zaman 2022?” sorusu , Ramazan Bayramının geçmiş olması ile daha çok sorulmaya başlandı. Ülkemizde birçok kişi “Kurban Bayramına kaç gün kaldı 2022?” "kurbanbayrami tarihi 2022" sorusuna da cevap aramaktadır. Bu içeriğimizin yayınladığı tarihte Kurban Bayramı için 2 ay gibi bir süre kalmıştır. Dolayısıyla “Kurban Bayramı tarihi ne zaman 2022?” sorusuna Temmuz ayının başlarında diyebiliriz.
kurbanbayrami tarihi 2022 tarihi yaklaştıkça, bu konu ile ilgili sorulan sorular da artıyor.
kurbanbayrami tarihi 2022
Kurban Bayramına kaç gün kaldı?
Kurban Bayramı ne zaman 2022
Kurbanbayrami tarihi 2022 Arefe
2022 Kurban Bayramı hangi tarihte? ve benzeri soruların cevabı merak ediliyor.
kurbanbayrami tarihi 2022 ile ilgili merak edilen bir konu da kaç gün tatil olacağıdır. Arefe gününün Cuma gününe denk gelmesi ile resmi kurumlar için yarım günlük bir tatil oluyor.
2022 Yılı Kurban Bayramı Tarihleri - kurbanbayrami tarihi 2022
Arefe Günü: 8 Temmuz 2022 Cuma (9 Zilhicce 1443)
Kurban Bayramının 1. Günü: 9 Temmuz 2022 Cumartesi (10 Zilhicce 1443)
Kurban Bayramının 2. Günü: 10 Temmuz 2022 Pazar (11 Zilhicce 1443)
Kurban Bayramının 3. Günü: 11 Temmuz 2022 Pazartesi (12 Zilhicce 1443)
Kurban Bayramının 4. Günü: 12 Temmuz 2022 Salı (13 Zilhicce 1443)
Yukarıda da görebileceğiniz gibi “Kurban Bayramı ne zaman 2022?” "kurbanbayrami tarihi 2022" sorusunun cevabı, 9 Temmuz’dur. 4 gün sürecek olan Kurban Bayramı’nın ilk günü Cumartesi’ye denk gelmektedir. 12 Temmuz Salı günü ise Kurban Bayramı 2022 son günüdür.
2022 Yılı Dini Günler Listesini incelemek için >buraya< tıklayabilirsiniz. Dini Günler sayfasında, diğer mübarek gecelerin ve kandillerin tarihlerini de görebilirsiniz.
Kurban Bayramı 2022 yılında, bu yazının yayınlandığı tarihlerde, yakın bir zamandaydı. Kurban Bayramı ne zaman 2022 sorusuna daha önceki satırlarda ayrıntılı olarak cevap vermiştik. Umarız ki Kurban bayramınızı sevdiklerinizle birlikte mutlu bir şekilde geçirmişsinizdir.
Şimdi ise merak edilen konu Kurban Bayramı 2023 tarihi olmuştur. Bu nedenle birçok müslüman
2023 Kurban Bayramı Ne Zaman?
2023 Kurbanlık Bayramı Ne Zaman?
Kurban Bayramı Ne Zaman 2023?
Kurban Bayramı Ne Zaman? gibi sorulara cevap aramaktadır.
2023 Kurbanlık Bayramı Ne Zaman? : 29 Haziran Perşembe 2023
Kurban Bayramı 2023 bitiş tarihi ise 2 Temmuz 2023 tarihidir.
Kurban bayramının nr zaman olduğu kadar kurbanbayrami tarihi 2022 arefe günü de merak ediliyor. Yukarıda yer alan tarihler içerisinde de görebileceğiniz gibi, Kurban Bayramı arefesi 8 Temmuz Cuma gününe denk geliyor.
KURBAN VE KURBAN KESİMİ
Kurban Bayramı 2022 tarihleri birçok insan tarafından merak edilirken, kurban kesmenin önemine de değinmek istedik. Müslümanlık için tün Dini Günlerde olduğu gibi, Kurban Bayramı'da büyük bir sevinç ve heyecan ile beklenir. Yardımlaşma ve dayanışmanın öneminin bizlere hatırlatıldığı bu mübarek günlerde, gücü yeten de kurban keserek görevini tamamlamış olur. Kurban kesmek ile ilgili detaylı bilgi ise aşağıdaki satırlarda verilmiştir.
Kudûrî ve Kifaye adlı eserlerde Allah Resolu (s.a.v.) nden şöyle rivayet olunmuştur:
"Sırf Allah rızası için kesilen kurbanın kanı ye re düşer düşmez yüce Allah onu kesenin ve aile fertlerinin bütün günahlarını o anda bağışlar. Ayrıca o kurban edilen hayvanın kıllarının sayısı kadar amel defterine sevap yazılır. Cennette o kimseye bir köşk hazırlanır. Yüce Allah o kimseyi dünya fitnesine karşı korur. Ayrıca kesilen kurban, mahşer yerine süslenmiş olarak gelir ve kendisini Allah nzâsı için kurban eden kimseye şöyle der:
"Ey mü'min! Ben senin dünyada iken Allah yoluna fedâ ettiğin kurbanınım. Haydi sırtıma bin. Seni mahşer yerine ben götüreceğim."
Arkasına aldığı sahibini doğruca ARŞ'ın koyu gölgesinin altına getirir. Aşağıdaki âyet-i kerîme buna işâret eder:
"Takva sahiplerini heyet hâlinde mahşerde çok merhametli Allah huzurunda topladığımız, günahkârları da susuz olarak cehenneme sürdüğümüz gün, (Meryem sûresi, âyet: 85-86)"
Bu hususta Allah Resûlü (s.a.v.) bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:
"Kurban kesmeye gücü yettiği halde kesmeyenler bizden değildir."
Boğazlanacak kurbanın semiz ve vücutça noksansız, arızasız olması şarttır. Nitekim bir hadîs-i şeriflerinde de Allah Resûlü (s.a.v.) şöyle buyur maktadır:
"Kurbanlarınızı güçlü ve semiz olan hayvanlardan seçiniz. Çünkü onlar Sırat üzerinde sizin binitleriniz olacaktır."
Hanefi mezhebine göre, kurban kesmeye gücü yeten kimsenin kurban kesmesi vâciptir. Kurban kesecek kimsenin nisab denilen ölçüye sahip olması gerekir. Bu ölçü, iki yüz dirhem gümüş ve ya yirmi miskal altına tekabül eder. İki yüz dirhem, beşyüzaltmış gram, yirmi miskal da 80-81 gram ağırlığa tekabül eder. Bu ağırlıkta altın veya gümü e veya bunların karşılığı paraya sahip olan kimsenin kurban kesmesi gerekmektedir. Bundan daha az servete sahip olduğu halde kurban kesen kimse de vâcip olan kurbanı kesmiş ve sevabını kazanmış olur.
Kurban, deve, sığır, koyun ve keçiden olur. Manda sığır gibidir. Kurban edilecek sığırın iki yaşını, koyun ve keçinin de bir yaşını tamamlamış olması gerekir. Altı aylık ve anası kadar kuzunun da kurban olabileceği bildirilmiştir.
Bir hayvanın enenmiş (hadım edilmiş) olması, doğuştan boynuzunun ve kulağının bulunmaması kurban olmasına engel teşkil etmez. Hasta, topal, bir azâsı noksan, çok zayıf, gözünün biri veya ikisi kör gibi arızası bulunan hayvanların kurban edilmesi câiz olmaz.
Koyun ve keçi bir kişiye kurban olabilir. Sığır ve deve ise birden yediye kadar ortaklarla ortaklaşa kesilebilirler. Ortakların tekli olması, yani üç, beş yedi gibi bulunması faziletlidir. Bir hayvanı taklaşa kurban kesenler ayrı aynı kendi kurbanlarına niyet ederler. Kesilen kurbanın et yemek için değil, Allah rızası için kesilmiş olması gerekir. Ortaklardan birinin Allah rızası için değil de yemek için kesmiş olması veya kâfir olması diğerlerinin ortaklığını da geçersiz kılar.
Kurbanın kesim vakti, bayram namazi kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, kılınmayan yerlerde imsak atımı ile başlar. Kurban kesiminin son vakti ise bayramın üçüncü günü gün aşımı ile sona erer.
Kurbanı gece vakti kesmek mekruhtur. Ancak kurban kesilen yer aydınlık ise bu kerâhet kalkar. Fazla çırpınmaması için, iki ön bir arka ayağını bağlayıp kesmek gerekir. Kesim sırasında üst arka ayak serbest bırakılır. Ayağın serbest bırakılması ile kanın daha çabuk dışarı akıtılmasına yardım edilmiş olur.
Kesim bıçağının çok keskin olmasına dikkat edilir. Gerek kesim yerine getiriliş sırasında, gerekse kesim sırasında hayvana zahmet çektirmemeye dikkat etmelidir. Kurbanı kesen kimsenin kesimine ehil olması ve abdestli bulunması da gerekir. Her kurban sahibinin kurbanını kendi eliyle kesmesi daha faziletlidir. Kesemeyecek durumda olan kimsenin ehil birini vekil tayin etmesi câizdir. Kurban sahibi, kesim sırasında şöyle dua eder:
"Allâhümme hâzâ minke ve leke. Te kabbel minnî kemâ tekabbelte an İbrâhîme Halilike Muhammedin nebiyylke. Bismillahi Allâhü ekber."
Manası: "Allah'ım! Senin ikramın olan bu kurbanı senin rızan için kesiyorum. Halilin İbrahim'den ve habîbin Muhammed aleyhimes selâmdan kabul buyurduğun gibi benim kurbanımı da kabul buyur. Senin adınla boğazlıyorum. Allah, en büyük olandır."
Kesilen hayvanı temiz ve etini helal kılan şey besmele-i şerîfedir.
Kurban boğazlandıktan sonra kurban sahibi Allah rızası için iki rekat namaz kılar. Namazı iki tarafa selâm vererek bitirdikten sonra şöyle duâ eder:
و اللهم إن صلاتي ونسكي ومحياي ومماتي لله رب العالمين لا شريك له وبذلك أمرت وأنا أول المسلمين ؟
"Allâhümme inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi'l-âlemîn. Lâşerîke lehû ve bizâlike ümirtü ve ene ev velül müslimîn."
Manası: "Allah'ım! Şüphesiz ki, benim namazım, ibâdetlerim, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. (En'am sûresi, âyet: 162)O'nun eşi ortağı yoktur. Bana böyle emrolundu ve ben müslümanların ilkiyim. (Enam: 163)" Kurban eti üçe ayrılıp bir kısmı ev halkına, bir kısmı misafirlere, bir kısmı da kurban kesemeyen fakirlere verilir.
Zilhicce ayının son günü, kuşluk vakti iki rekat namaz kılıp, her rekatte Fâtiha'dan sonra bir Âyete'l-Kürsî ile üç İhlâs okunur. Selâm verir vermez şu duâ okunur:
اللهم ما عملت من عمـل فـي هـذه السنة مما نهيتى عنه ولم اتب منـه ولـم تـرضـه ولـم تنــه وحملت على يفضلك بعد قدرتك على عقوبتي ودعوتني إلى التوبة منه بعد جرائتي على معصيتك" فإني أستغفرك فاغفرلي وما عملت فيها مما ترضاه ووعدتـى عليـه الثواب فاسألك اللهم يا ذا الجلال والإكرام أن تقبـل منـى ولا تقطع رجائي منك يا كريم »
"Allâhümme mâ amiltü min amelin fi hâzihisseneti mimmâ neheytenî anhü. Ve lem etüb minhü velem terdahû velem tensehû ve hamilte aleyye bi fadlike ba'de kudretike alâ ukûbetî ve deavtenî ilettevbeti minhü ba'de cerâetî alâ ma'sıyetike feinnî estağfiruke fağfir li vemâ amiltü fîhâ mimmâ terdâhü ve veadtenî aleyhissevâbe fe es'elükellâhümme yâ zelcelâl-i vel ikrâmi en takbüle minke ya Kerîm. minnî velâ tekta' recâî
Manası: "Allah'ım! Bu yıl içerisinde senin rizand uygun düşmediği halde işlediğim bütün hata ve günahlarımdan sana tövbe ediyor. Se nin beni bağışlaman için yaptığın davetlerine icabet etmediğimden dolayı affımı diliyorum. Günah işlemekteki cüretimi bağışla. İşlenme sinde sevap va dettiğin şeyleri işlememi nasip eyle ve sevap kazandıracak vaadlerini işleme me kusurumdan dolayı da beni bağışla. Ey Celâl ve Kerem sâhibi olan Allah'ım! Yalvarışı min yüce katına ulaşmasını nasip ve müyesser eyle, ey keremi sonsuz Allah'ım!."
Bu duâ yedi defa tekrar edilmeli, başında ve sonunda salavat okumayı da ihmal etmemelidir. Böyle yapıldığı takdirde şeytan şöyle hayıflanır: "Bir senelik çalışmamı bu adam bir anda boşa verdi," der ve tekrar mü'mini kandırmak ve ayağını kaydırmak için harekete geçer.
2022 Mübarek Günler ile ilgili daha detaylı bilgi alabileceğiniz yazılar:
Berat Kandili için tıklayınız
Ramazan Bayramı için tıklayınız
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01