Kutsal Yolculuğun Vazgeçilmez Markası...
arka plan

Kubbetüs Sahrayı Kim İnşa Etti - İslam Sanatının İlk Kubbeli Yapısı Kubbetüs Sahra

#Kubbetüs Sahra - İslam Mimarisinde İlk Kubbeli  Yapı  #Kubbetüs Sahra Nerede? Kubbetüs Sahra Nedir?  #Kubbetüs Sahra'yı Kim İnşa Etti?  #Kubbetüs Sahra Neden İnşa Edilmiştir?  #Kubbetüs Sahra ve Kudüs hakkında ilginizi çekebilecek diğer yazılar:

kudüs - kubbetüs sahra - diyanet kudüs turları

 

Kubbetüs Sahra - İslam Mimarisinde İlk Kubbeli  Yapı 

Sadece İslam dini için değil Yahudilik için de kutsal bir yer olan Kubbetüs Sahra hakkında merak edilen bazı noktalar vardır.  “Kubbetüs Sahra’yı kim inşa etti?” bu görkemli yapı ile ilgili  merak edilen konular arasında ilk sıralarda yer alır. Bu soruya cevap vermeden önce genel olarak Kubbetüs Sahra ile ilgili bilgi verelim. 

Kubbetüs Sahra Nerede? Kubbetüs Sahra Nedir? 

İlk olarak Kubbetüs Sahra nerede sorusu ile başlayalım. Kubbetüs Sahra, Kudüs şehrinde Mescidi Aksa alanı içerisinde bulunur. 

Kubbetüs Sahra nedir? Kubbetüs Sahra birçok mübarek olayın yaşandığı, Hz. Muhammed’in 5 büyük peygambere imamlık yaptığı yerdir. 

Kubbetüs Sahra kaya kubbesi demektir. Bu kutsal kaya buraya 1516 yılının sonlarına doğru geldi. Peygamberimiz burada taşın havada olduğunu görüyor ve diyor ki "Bu imtihan sırrına aykırıdır, bunu kapatın" diye emretmiş ve kapatılmış. Kubbetüs Sahra ile ilgili başka bir çok riyavet vardır. 

Hristiyanlar da Haçlılar döneminde buraya gelmişler ve bu kayalardan kesip, götürmüşler. Hatta bunun ticaretini yapanlar bile varmış. Bu kaya parçaları karşılığında altın  almışlar. Memleketlerine bu parçaları götürmüşler, hacı olmuşlardır. 

Özellikle Haçlılar döneminde  insanların bu kayaları kestiği götürdüğü görülünce üzerini mermer ile kapatmışlar. Etrafına da koruma yapmışlar. Daha sonra Selahaddin Eyyubi burayı feth edince kayanın üzerindeki mermeri sökmüş ve etrafına da sağlam bir korkuluk yaptırmıştır.  

Burası İslam, Hristiyan ve Yahudi dünyası tarafından önemli bir yerdir.  Çünkü buranın adı Kuruluş kayasıdır. Dünya onlara göre (Hristiyan veya Yahudilere göre) buradan başladı yaratılmaya. Bize göre ise önce Mekke yaratıldı, sonra burası, arada 40 yıl var. 

Sekizgen şekli, altın kubbesi ile Kudüs şehrinde bir yıldız gibi parlar. Altın kubbesi ile ilgili önemli olan bir konu daha vardır. İslami mimarideki ilk kubbeli eser Kubbetüs Sahra’dır. 

Kubbetüs Sahra'yı Kim İnşa Etti? 

Kubbetüs Sahra Emeviler döneminde inşa edilmiştir. Dönemin halifesi olan Abdulmelik, 687-691 yılları arasında Kubbetüs Sahra inşa ettirmiştir. İlerleyen zamanlarda, 1099 yılında Kudüs Haçlılar tarfından alınmıştır. Bu dönemde yapının tepesine haç simgesi yerleştirilmiştir. Ayrıca kubbenin altında bulunan mağaraya da çeşitli ikonlar da konulmuştur. 

Selahaddin Eyyubi, 1187 yılında Kudüs şehrini Haçlılardan alır, fetheder. Fetih sonrasında, Haçlıların yaptığı eklemeler kaldırılmıştır. 

Kubbetüs Sahra Neden İnşa Edilmiştir? 

Kubbetüs Sahra'nın neden yapıldığı ile ilgili çeşitli ifadeler bulunur. Kubbetüs Sahra'nın Kabe'ye alternatif olması amacıyla yapıldığı görüşü vardır. Konu ile ilgili bir başka görüşte, Yahudi ve Hristiyanlar için kutsal mekanları olduğundan, İslam dini için de bir yapı olmasına ihtiyaç duyulduğu ve bu nedenle inşa edildiği şeklindedir. Kubbetüs Sahra'nın inşa amacı ile ilgili son görüş ise Muallak Taşı'nın korumak için yapıldığı üzerinedir. 

Kubbetüs Sahra'nın içerisinde bulunduğu alan olan Mescidi Aksa, birbiri ile karıştırılan yerlerdir. Bu konun ile ilgili hazırladığımız Mescidi Aksa ve Kubbetüs Sahra Farkı Nedir yazısını da okuyabilirsiniz. 


diyanet kudüs turları 2022 - kudüs tur fiyatları


Kubbetüs Sahra ve Kudüs hakkında ilginizi çekebilecek diğer yazılar:

Mescidi Aksa - Mescidi Aksa Nerede - Mescidi Aksa'nın Önemi - Kudüs Turları için tıklayınız 

El Halil - El Halil Camii - Hz. İbrahim'in Hayatı - Kudüs Gezilecek Yerler için tıklayınız

Rabiatül Adeviyye Hazretleri - Rabiatül Adeviyye Hayatı - İlk Kadın Evliya - Kudüs Gezilecek Yerler  için tıklayınız

Zeytin Dağı - Kudüs'te Gezilecek Yerler - Kudüs Turu

Ankara Çıkışlı Kudüs Turları için tıklayınız

 

 

 



Diyanet logoTursab logo