Altın kubbesi, görkemli mimarisi ile Kubbetüs Sahra, adeta bir yıldız gibi parlar. İslam dini için büyük bir önemi olan bu yapı, tarihi açıdan da önemlidir.
Kubbetüs Sahra nerede?
Kubbetüs Sahra, Kudüs şehrindedir. Mescidi Aksa denilen alanının içerisinde bulunur. Kubbetüs Sahra ve Mescidi Aksa kimi zaman birbiri ile karıştırılır. Dolayısıyla "Kubbetüs Sahra nedir?" sorusuna cevap verecek olursak, altın kubbeli, sekizgen şekle sahip yapıdır. Mescidi Aksa ise, Kubbetüs Sahra'yı da içine alan bölgedir. Aşağıda yer alan linke tıklayrak Mescidi Aksa ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.
Mescidi Aksa - Mescidi Aksa Nerede - Mescidi Aksa'nın Önemi
Kubbetüs Sahra dünyadaki en önemli yerlerden biridir. Peki, burayı önemli kılan nedir? Allah'ın resulü Hazreti Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz burada, dünyanın eski mihrabının (Emevi döneminden kalma) bulunduğu yerde, 5 büyük peygambere imamlık yapmıştır.
Biz Türkler arasında burası muallak kayası olarak bilinir. Muallak demek asılı, havada demek. Ama Araplara sorduğunuz zaman böyle bir şey yok. Peki bu isim nereden geliyor. Yani şöyle bir inanış var; bu taş efendimiz miraca çıkarken yükselmiş, sonra Peygamberimiz taşa dur demiş. Taşın, daha yukarıya çıkamayacağı ifade edilmiş, ve kaya da inmiş ama biraz boş kalmış, havada kalmış, sonrada işte altını doldurmuşlar filan gibi bir takım ifadeler var.
Hatta daha ileri gidersek, yanılmıyorsam Evliya çelebi'nin eserinde geçiyor;
Efendimiz Buraya geldiğinde,kaya havada kalmış. Kubbetüs sahra kaya kubbesi demektir. Bu kutsal kaya buraya 1516 yılının sonlarına doğru geldi. Peygamberimiz burada taşın havada olduğunu görüyor ve diyor ki "Bu imtihan sırrına aykırıdır, bunu kapatın" diye emretmiş ve kapatılmış.
Tabi bu hikayelerin hiç birinin aslı yok. Ama şöyle diyenler de var, bu taş gerçekten biraz havada idi, sonra Peygamberimizin uyarısıyla geri döndü, oturdu diyorlar. Doğru mu Allah bilir…
Bir rivayet de şu şekildedir. Peygamberimiz burada namaz kılarken, rukuya eğildikten sonra yukarı kalkarken kayanın içeri çekildiği söylenir. Doğru mu, yine bilmiyoruz. Ancak rivayetler bu şekildedir.
Bu kaya gerçekten kutsal bir kayadır. Sadece Müslümanlar için değil, Yahudi ve Hristiyanlar için de kutsaldır. Hristiyanlara göre kıyamet sonrası Yahudi krallığı burada kurulacaktır. Hristiyanların bekledikleri Mesih de buraya gelecek. Dolayısıyla çok önemli bir kayadır.
Hristiyanlar da Haçlılar döneminde buraya gelmişlerdir. Bu kayalardan kesip, götürmüşler. Hatta bunun ticaretini yapanlar bile varmış. Bu kaya parçaları karşılığında altın almışlar. Memleketlerine bu parçaları götürmüşler, hacı olmuşlardır.
Özellikle Haçlılar döneminde insanların bu kayaları kestiği götürdüğü görülünce üzerini mermer ile kapatmışlar. Etrafına da koruma yapmışlar. Daha sonra Selahaddin Eyyubi burayı feth edince kayanın üzerindeki mermeri sökmüş ve etrafına da sağlam bir korkuluk yaptırmıştır. Burası ile ilgili çeşitli rivayetler vardır,
Nuh'un gemisi bu kayanın üzerine oturmuştur.
Hazreti Süleyman, Hazreti Davut kurbanlarını bunun üzerinde kestiler.
İbrahim aleyhisselam oğlu İsmail'i burada kurban etmek istedi şeklinde rivayetler vardır.
“İbrahim aleyhisselam oğlu İsmail’i burada kurban etmek istedi” cümlesinde bir aykırılık gördünüz mü?
Bize göre İsmail peygamberin kurban edilmek istendiği yer neresidir? Arafat dağından beri doğru gelirken Mina bölgesindedir. Hazreti İbrahim'in Hazreti ismail’i keseceği sırada gelen ve kesilen koçun boynuzunun burada asılı olduğunu söylüyorlar. Abbasiler bu boynuzu almışlar ve Mekkeye götürmüşler. Bu rivayet doğru olabilir.
Burada Peygamberimizin ve Hz. Ömer’in sancağı ve Hazreti Hamza'nın da kalkanı asılı imiş. Bir de büyük inci asılıymış yukarıda. Abbasiler burada iş başına gelince alıp götürmüşler.
Hatta burayı yapan Emevilerden sonra Abbasiler’den Harun Reşid'in oğlu Memun gelmiş. Bir kitabı var, işte kitabedeki Abdülmelik bin mervan’ın ismini değiştirmiş, kendi adını koymuş ama yapılan tarih duruyor.
Yapılan tarihi ne zaman? Emeviler dönemi. Böyle olaylar olmuş burada.
Burası İslam, Hristiyan ve Yahudi dünyası tarafından önemli bir yer. Çünkü buranın adı Kuruluş kayasıdır. Dünya onlara göre (Hristiyan veya Yahudilere göre) buradan başladı yaratılmaya. Bize göre ise önce Mekke yaratıldı, sonra burası, arada 40 yıl var.
Burada Mescidi Aksa - Mescidi Haram konusunda topraklar yani buradaki 144 dönümlük toprak kastediliyor. Orada da haremi şerif'in alanı yani Kabenin kendisi değil.
Bu alanın tamamı Mescid Aksa’dır. Sadece Kubbetüs Sahra binası değil. Buranın tamamı, neresinde namaz kılar kılın, isterseniz avlusunda namaz kılın, işte Mescidi Aksa’da kılmış oluyorsunuz. Yani Mescidi Aksa tabiri yerin adıdır bu caminin adı değil. Çünkü bu alanın yapılışı 715, buranın yapılışı 691.
Peygamberimiz ne zaman buraya geldi? 622 yılında. Bunların yapılışı 691 yılındadır. O zaman Peygamberimiz kıble için nereye yönelmişti?
Peygamberimiz nasıl yönelmiş Mekke'de namaz kılarken biliyor musunuz? Rüknü yemani köşesinin karşısında, bu bölgeye, Harem-i Şerif alanına doğru yönelmiştir. Yani Peygamber efendimiz hem Kabeye hem de buraya yönelmiştir.
Kudüs, hem tarihi hem de dini anlamda önemli olan birçok noktası ile gerçekten görülmeye değerdir. İlk Kıblemiz Mescidi Aksa ve diğer kutsal mekanları Kudüs Turları ile ziyaret edebilirsiniz.
Marka Turizm Kudüs Turu Fiyatları ve Tarihleri ile ilgili daha detaylı bilgi alabileceğiniz "Kudüs Turları - Kudüs Tur Fiyatları 2022" sayfasını inceleyebilirsiniz.
Ayrıca Kudüs Turu Kaydı ve Tur Programı ile bilgi almak için de Kudüs Turu Kaydı- Sık Sorulanlar- 3 Gece 4 Gün Kudüs Turu Programı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kudüs Turu, Hac veya Umre ile ilgili tüm sorularınız için Marka Tur'u 0533 333 33 31 veya 444 44 12 numaralarından haftanın her günü arayabilirsiniz.
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01