Kadir Gecesi, diğer Mübarek günler gibi oldukça kıymetli ve önemlidir. Mübarek Ramazan ayı içerisine denk gelen Kadir Gecesini faziletli bir şekilde geçirmeye niyet eden Müslümanlar için "Kadir Gecesi ne zaman 2022 " önemli bir konudur. Kadir Gecesi anlamı ve önemi ile ilgili en çok bilinen ifade
" Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdr." şeklindedir.
" Kadir Gecesi Ne Zaman?" sorusuna verilen cevap genellikle Ramazan Ayının 27. Gecesine denk geldiği şeklindedir. Bu alimlerin genel görüşüdür. Kadir Gecesi Ramazan ayının son 10 gecesinde ve özellikle tekli geceler içerisinde aranır.
"Kadir Gecesi Ne Zaman 2022?" sorusunun cevabı ise 27-28 Nisan 2022 şeklindedir.
Konu ile ilgili olarak ilginizi çekebilecek "Kurban Bayramı Ne Zaman, Kurban Kesmenin Önemi" yazımızı da okuyabilirsiniz.
Kadir gecesi, âlimlerin çoğuna göre Ramazan ayının yirmi yedinci gecesidir. Bazılarına göre de bu mübârek gece Ramazanın son on günü içerisin de yer alır ve daha çok tekli gecelerde rastlanmaktadır. Kadir gecesinde ibâdet, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır.
Kadir gecesini haber veren sûrenin tefsîrinde, Abdullah ibn Abbas (r. anhümâ), Allah Resûlü' (s.a.v.)nden şöyle rivayet eder: "Bir gün Allah Resûlü' (s.a.v.) nün yanında
Gâzî Şemun'dan bahsedildi. O zat, bin ay boyunca omzundan silâhını bırakmadan cihatta bulunmuştu. Allah Resûlü (s.a.v.) o güzel ameli beğenip, ümmeti için onun gibi bir ameli lutfetmesini yüce Allah'(c.c.) dan diledi. Şöyle niyazda bulundu:
"Allah'ım! ümmetlerimin ömürleri kısa, amelleri de azdır. Benim ümmetim için de Gâzî Şemun'a nasip ettiğin sevabı dilerim."
Bu temenni üzerine yüce Allah ümmet-i Muhammed'e Kadir gecesini ikram eyledi. Öyle bir Kadir gecesi ki, bin ayda yapılan ibâdetten daha hayırlı bir gece. Kadir gecesinin anlamı, önemi bu nedenle oldukça fazladır. Bu geceyi ibadet, dua ve af ile bir Müslüman için ne büyük bir fazilettir.
Kadir gecesi kılınacak nâfile namaz bin rekattir. Orta halli olarak kılınacak olanı yüz rekat, en azı ise on iki rekatlik bir namazdır. Bu on iki rekatin her bir rekatında Fâtiha'dan sonra, üç Innå Enzelnâhü fi Leyleti'l-Kadri, üç İhlâs sûreleri okunarak kılınır. Namaz sonunda yetmiş defa
ه استغفرالله العظيم *
"Estağfirullâh el-Azıym", "Yüceler yücesi olan Allah'ım! Senden bağışlamanı diliyorum. Benim günahlarımı affeyle." dedikten sonra yetmiş defa da Allah Resûlü' (s.a.v.) nün üzerine salavat getirilir, en sonunda yapılacakduâ içinde de
اللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني *
"Allâhümme inneke afüvvün tühıbbül afve fa'fü annî" "Allah'ım! Sen affedicisin. Affı seversin. Beni de affeyle" demeye devam eder. Bu cümleyi çok çok tekrar etmelidir.
Zahidlerden eski Belh pâdişâhı İbrahim Edhem (k.s.) Şeyh Hasan-1 Basrî (k.s.) zamanında Rabiatü'l-Adeviyye adında bir såliha hâtun, her gece nãfile olarak bin rekat namaz kılarlardı. Bunları düşünerek gayrete gelip, o mübârek gecede bin, olmazsa yüz, hiç olmazsa on iki rekat nåfile namaz kılıp geceyi ihyaya çalışmalıyız. Ne yazık o geceleri gaflet ve uyku ile geçirenlere!
2022 Mübarek Günler ile ilgili daha detaylı bilgi alabileceğiniz yazılar:
Ramazan Bayramı için tıklayınız
Kurban Bayramı için tıklayınız
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01