Avrupa seyahatnamelerindeki ünlü atasözü “İsfahan dünyanın yarısıdır” Safeviler döneminde (1501-1736) İsfahan'daki gelişmenin zirvesini ifade eder. Safevi kralı Şah Abbas, Jolfa ve Tebriz mahalleleri olarak bilinen büyük göçmen yerleşimleri oluşturarak İsfahan'ı genişlettiğinde bu söz ortaya çıkmıştır 17. yüzyılın sonlarında, Fransız kuyumcu ve gezgin John Chardin, İsfahan'ın nüfusunun neredeyse Avrupa'nın en büyük şehri olan Londra'nınkiyle eşit olduğunu iddia etti. İsfahan'ın adının kökeni, Ptolemaios tarihinde MS 1. yüzyılda isimlendirilen, Yunanca'da “Ordu üssü” anlamına gelen “Aspadana”nın antik çağa dayandığını göstermektedir.
İsfahan, 11. ve 12. yüzyıllarda “dünyanın ruhu” olarak anıldığında Selçukluların da büyük başkenti olmuştur. Tarihi kayıtlara göre İsfahan, “Jay” veya “Gay” (Shahrestan) ve Judea olmak üzere iki bölgeden oluşuyordu ve İsfahan'ın en eski kalıntıları, Part döneminden İslami döneme kadar uzanan “Jay” bölgesinde bulunuyor. Güzel bir dağın tepesinde bulunan İsfahan'ın Sasani Ateş Tapınağı, İslam öncesi döneme aittir. İsfahan, erken İslam döneminde Jameh Camii ve Atiq Meydanı çevresinde genişledi. İtalyan arkeologlara göre, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki İsfahan Cuma Camii ( Mescid-e-Jameh ), bin yıllık Pers dini mimarisinin müzesi olarak kabul ediliyor.
Safevi döneminde, İsfahan'ın gelişimi, bir başka UNESCO alanı olan Nakşı Cihan Meydanı çevresinde devam etti. Büyük Şah Abbas'ın niyeti, Cennet Bahçesi'ni andıran bir yer yaratmaktı. Nakş-ı Cihan Meydanı bu ütopik şehrin merkezi haline geldi ve güzel Zayandeh-Rud Nehri bu gelişmede ve Chaharbagh'larında önemli bir rol oynadı.(Kur'an'da adı geçen cennetin dört bahçesi). Bu meydanın çevresinde, Safevi hanedanının üç önemli bileşeni vardır: İmam Camii (eski adıyla Şah Camii) ve dinin sembolleri olan Şeyh Lütfullah Camii; Safevi hükümetini temsil eden Ali Kapu Sarayı; ve Safevi saltanatı sırasında İran'ın güçlü ekonomisini özetleyen Kapalı Çarşı.
İsfahan'ın çarpıcı mimarisi, Fransız Jean-Baptiste Tavernier ve İspanya'dan Don García de Silva Figueroa gibi Avrupalı gezginleri etkiledi ve diğerleri, Hasht Behesht köşkü ve Chehel-Sotoun gibi güzel bahçeler ve saraylarla dolu Safevi dönemi İsfahan'ını övdü. Saray (UNESCO Dünya Mirası Alanı).
İsfahan'ın geleneksel dokusundaki pazarlar, camiler, hamamlar, hanlar (kervansaray) ve evlerin eşsiz kombinasyonu, dünyanın her yerinden turistleri çeken büyüleyici bir kültürel manzara oluşturmuştur. İsfahan'ın güzellikleri, cenazesinin İran'da olmasını isteyen Amerikalı bilim adamı Arthur Upham Pope gibi ünlüleri bile büyülemiştir. Bugün Papa'nın Mezarı, İsfahan'da anıt haline gelen Allah Verdi Han Köprüsü'nün (Sio-se-pol) yanındadır.
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01