İhram Ne demek? veya İhram nedir? sorusu Hacca veya Umreye gitmek isteyen kişilerin ya da sadece bu konu ile ilgili bilgi almka isteyen kişilerin sorduğu bir sorudur.Bu nedenle "İhram nedir?" ve "İhram ne demek? cevabını pek çok müslümanın merak ettiği bir konudur. Din kültürü İhram, lügavi olarak Haram kılmak mânâsına gelir. Kişinin sair zamanlarda yapması yasak olmayan bazı iş ve davranışları Umre ve Hac mevsiminde, Umre ve Hac ibadetlerini zamanında belli bir müddet, belli bir süre içerisinde kendine haram kılmasına, (İhram yasakları) yasak kılmasına İhrama Girme denir.
Bu süreç Niyetle başlar, Umreye niyet veya Hacca (Hacca ve Umreye) niyet ile başlar ve insan bu şekilde İhrama girer.
İhrama Girmek , ihram ne demek, ihramlı ne demek, İhram nedir? İhram nedir kısaca, Dünyadan Manen soyunup bütün insanlar eşit olmasının manasını ifade eder.
Fakir zengin, zenzi beyaz, Arap ,Acem ,Türk herkesin eşitliğini ve Cenabı Hakk'ın huzurunda eşit olduğunu bildirir bir ifadedir.
2 basit elbise ile, ikisi de herkesin eşit olduğunu bildirir.
İhram nedir? İhram ne demek?
İhram niyetle başlar. Kısa bir müddet helali haram eder, insanın manevi terbiye eder, 2 beyaz örtünün üzerimize örtünmesi ile aczimizi bize bildirir
İhram Umre ve Hac esnasında , ziyaret yapan mümin erkeklerin giymesi farz olan ve iki parça havludan ibaret, dikişi olmayan beyaz örtüdür, kadınların elbisesi onların İhramlarıdır.
İhram nedir? İhram ne demek din kültürü
İhram, haram kılmak demektir. Din kültürü
Hac ve Umreye niyet eden mümin erkek ve kadınlar evvela İhrama girmelidirler.
İhrama girmek Umre ve Haccın şarttır. İhram bir müddet, Hac veya Umre müddetince belli başlı helal ve mübah olan davranışların, hallerin o müddet içerisinde Haram kılınmasının ifadesidir.
İhramın en mühim esası Evvela temizlik yapmak, gusül almak ve ona göre İhrama hazırlanmak.
İhram sadece erkeklerin giydiği iki parça elbiseyi ifade eder. Bayanların elbiseleri kendi İhramlarıdır.
İihramlı ne demek , İslam'ın şeriatında İhrama girmek demek, yani bir takım hürmet ve onun (İhramlı olmanın) gerektirdiklerini kabullenmek demektir. yani Umreye ve Hacca niyetlenen kişi , başka vakitlerde mübah ve Helal olan fiilleri, davranışları Umre veya Hac Süreci içerisinde kendine Haram kılmasına İhrama girmek demektir , İhramlı olmak demektir.
Evet, Umrede İhram vardır. Umre ibadetini yerine getiren müminler İhram'a girer.
Bayan İhram ve uzun da anlattığımız noktaya bakabilirsiniz.
Bayanların İhramı kendi elbiselerdir ,dediğimiz gibi fakat sade olmadı, gösterişsiz olmalı.
Erkekler İzar ve Rida denilen iki parça havludan ibaret İhrama girerler.;
İzar göbek bölgesinden diz kapağına kadar örtmeye, Rida ise sırtını, göbeğin üst tarafını ve vücudun üst kısmına örtmeye yarayan parçasıdır.
Ridanın vücudu tutulabilmesi için, düşmemesi için Kemer bağlanabilir.
......İhramlı iken demek yani İhrama bürünmüş anlamına gelmektedir Umre veya Hacca gitmek için 2 parça havluya bürünmüş ibadete niyet etmiş mânâsına gelir
İhram Ne kadar sürer konusu markatur sitesinin farklı makalelerinde işlenmiş olmakla beraber yine münasebet geldiği için tekrar kısadan İhram Ne kadar sürer mezuunu ifade edeceğiz .
İhram Umre müddetince devam eder birkaç sınırından geçtikten sonra tavaf ve sa'y ibadetini tamamlayasıya kadar, tıraş oluncaya kadar İhramdan çıkamayız.
Hacda İhram Ne kadar sürer denildiği vakit Hacta ,Arafat'a çıkılıp şeytanı taşlıyasaya kadar İhramdan çıkamayız. yaklaşık Hanefi mezhebinde 48 saat kadar Maliki ve diğer mezheplerde 72 saat ve daha üzeri İhramdan çıkılmaz
Tavaf ne demek, Başka makalelerimize bildirdiğimiz gibi Tavaf, Kabe etrafında 7 defa dönmekten ibarettir. saat yönüne ters bir vaziyette Kabe'nin etrafında huşu ve huzurla 7 yedi defa dönmenin adına tavaf denir.
.....Kur'an-ı Kerim'de Cenabı Hak müminleri Hac (İHRAMLI İKEN) esnasında onları imtihan edecek av hayvanlarının olacağından, Önlerine çıkabileceğinden bahseder. bundan çekilmelerini tavsiye (Ellerinizin ve mızraklarınızın yetişeceği bir av) buyurur, Onları bu hayvanları vurmama noktasında tembih eyler, aşırı gitmemeleri için acıklı bir azap ile tehdit eder. Maide suresinin 94 ayetine bakılabilir .
95 ayette ise katiyen İhramdayken av öldürmemeyi emreder Eğer kasten öldürürse cezasının Verileceği ve nasıl cezalandırılacağı ayet mealinde bahsedilir . Maide Suresi toplam 5 ayetten müracaat olunsun.
96 ayette konunun devamı olarak İhramda olduğunuz vakit ve müddette kara avcılığının haram olduğu açıkça beyan edilmektedir . 96 ayette Deniz hayvanlarının avı ve yenilmesi caiz olduğunu bahseder sadece hüküm Kara avcılığı noktasındadır .
.......Mikat mescid-i Haram sınırları için çizilmiş manevi bir giriş noktasıdır. bu noktaya İhramla girmek farzdır. Umre ve Hacda ,Hacılar bu sınırdan geçtiklerinde İhramlıolmak mecburiyetindedirler.
Şavt dönmek (Tavafta bir defa) demektir Kabe i Muazzama etrafında 7 defa dönmek Şavt diye tanımlanır. bir de Şavt, Merve ve Safa tepelerinde birer defa gitmenin adı olarak söylenmektedir. her bir gidişe bir şavt, her bir dönüşe bir ŞAVT diye söylenir
İhrama Niyet konusunda ve telbiye (lebbeyk allahümme lebbeyk) mevzuuna bakılabilir.
Bu konuyu İhram kemeri bahsine bakabilirsiniz.
El ,ayak, yüz ve baş açık olmalı, terlikte önü açık arkası açık olmalı Bu İhram terliği konusunu İhram terliği mevzumuz da bakabilirsiniz.
İhrama mikat sınırından önce girilmeli, İhramlı vaziyette mikat sınırından girilmeli. İhrama nerede girilir. İhrama ne zaman girilir mevzuuna bakılabilir.
İhrama girmeden önce İhrama niyet edilir, bu konuyu İhrama niyet konusuna bakılabilir.
İhrama girdikten sonra iki rekat namaz kılınır, bu konuyu İhram namazı konusunda inceleyebilirsiniz.
İhrama Niyet konusunda ve telbiye mevzuuna bakılabilir.
İhrama girdikten sonra belli başlı yasakları vardır Bu konuyu İhram yasakları mevzumuz da bakabilirsiniz.
İhramın kuralları mevzunda , bazı ince mevzuu oradan inceleyebilirsiniz.
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01