Muharrem ayı ne zaman?
Muharrem ayı Hicri takvimde yer alan ilk aydır. Bu bilgi ile "Muharrem ayı nedir?" sorusuna da cevap vermiş olmaktayız. Muharrem ayı, aynı zamanda Hicri Yılbaşıdır.
Muharrem ayının aynı zamanda Hicri yılbaşı olduğunu bir önceki başlığımızda belirtmiştik. Böylelikle " Muharrem ayı nedir? " sorusuna da cevap vermiştik.
"Muharrem Ayı ne zaman?" sorusunun cevabı ise 30 Temmuz'dur. Birçok kişi "Muharrem ayı ne zaman bitiyor?" sorusunun cevabını da merak etmektedir. Bu sorunun cevabı ise 27 Ağustos'dur.
Dolayısıyla Muharrem Ayı 2022 yılında 30 Temmuz ve 27 Ağustos tarihleri arasında olacaktır.
Şuanda, bu yazıyı okuduğunuz tarihlerde Muharrem Ayı içerisinde bulunmaktayız. Ağustos ayının son günlerine kadar da Muharrem Ayı 2022 zamanında olacağız. Muharrem ayı neden önemlidir, faziletleri nelerdir sorularına cevap arıyorsanız, içeriğin ilerleyen satırlarında bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Muharrem ayı denilince akla gelen bir başka mübarek gün de Aşure günüdür.
"Aşure günü ne zaman?" sualinin cevabı da 8 Ağustos'dur. Dolayısıyla Muharrem Ayı Orucu 2022 yılında 8 Ağustos'da yani Aşure gününde tutulabilir.
Aşure günü 2022 senesinde 8 Ağustos Pazartesi gününe gelir.
MUHARREM AYININ FAZÎLETLERİ
Nüzhetü'l-Mecâlis, Hazînetü'l-Esrar ve Mecmu atü'l-Fevâid adlı eserlerde bildirildiğine göre, Enes ibn Mâlik (r.a.) Allah Resûlü' (s.a.v.)nden şöyle rivâyet etmektedir;
Buyuruyor ki:
"Sevgili ashâbım ve kıyâmete kadar gelecek ümmetlerim! Muharrem ayının ilk on gününde dikkatli olunuz. O günlere saygı da kusur etmeyiniz. O günlerde oruç tutmak ve diğer ibâdetleri yapmakta büyük sevap vardır. O günlerde yüce Allah . (c.c.) yerleri, gökleri, Levh-i Mahfuz'u, Kalem'i ve insanların ilk atası Adem Aleyhisselâm'ı yaratmıştır. Kıyâmet o on gün içinde kopacaktır. Yüce Al-*· lah o on gün içinde Nuh Aleyhisselâm ile birlikte inananları Tufandan kurtarmış, inanmayan kâfirleri suya gark etmiştir."
Altıparmak adlı eserde, Karadeniz'in, Tûfandan gazap eseri olarak kaldığı bildirilmektedir.
Muharrem ayının ilk on gününde, İbrahim Aleyhisselâm, Nemrud'un ateşinden kurtulup, lânetli Nemrud ibn Ken'an, kavmiyle birlikte sivrisinek istilâsına uğrayıp helâk olmuşlardır.
O günlerde Músà Aleyhisselam, kavmi ile birlikte kendilerine oniki yol olan Tur denizini geçip selamete ermişler, onları arkadan takip eden bir milyonu aşkın Kıpti kavmiyle birlikte Firavun Velid ibn Mas'abi, dağlar gibi üzerlerine yürüyen deniz dalgaları arasında helak olup gitmişlerdir. O bölge rüzgâr olsun veya olmasın- fırtınalı durumunu hala devam ettirmektedir.
Her kim Muharrem ayının ilk gününde bir kâğıt üzerine yüz on üç Besmele yazıp, yedi kat muşamba içerisinde üzerinde taşırsa, o kimse hayatı boyunca zarar yüzü görmez.
Herhangi bir kimse Muharrem ayının ilk günü kuşluk vaktinde iki rekat namaz kılar, her bir rekat te Fatiha'dan sonra bir Âyete'l-Kürsi, üç İhlâs sûre si okuyarak rükuya varır ve her dört rekati bu şekilde tamamlayarak namazını sona erdirir, selâm verir vermez hiç konuşmadan üç defa aşağıdaki duâ-yı okursa, yüce Allah o kimsenin emrine iki melek verir, yıl sonuna kadar o kimseye koruyuculuk hizmeti görürler. Okunacak duâ budur:
* اللهم أنت الأبدي القديم الحى القيوم وهذه سنة جديدة أسألك فيها العصمة من الشيطان الرجيم وأوليائه والعون على هذا النفس الأمارة بالسوء والاشتغال بما يقربني إليك زلفى يا ذا الجلال والإكرام »
"Allâhümme entel ebediyyül Kadîmül Hayyül Kayyûmü. Vehâzihî senetün cedîde tün es'elüke flyhel ismete mineşşey tânirracîmi ve evliyâihî. Vel avne alâ hâzen nefsil emmârati bissûi. Vel iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke zülfâ. Yâ Zel Celâl-i vel ikrâmi."
Manası: "Allah'ım! Sen ebedîsin, Kadim'sin, Hayy'sin, Kayyum'sun! Ayın bu günü yeni bir senenin başlangıcıdır. Bugün Senden, taşlanmış şeytana ve yardımcılarına karşı korunmamı diliyorum. Aynı zamanda, her zaman fenâlıkla emreden nefsime karşı yardımcı olmanı istiyorum. Bundan böyle Sana ve Senin rızana yaklaştıracak uğraşlar (meşgaleler) nasib eyle meni diliyorum. Ey Celâl ve ikram sâhibi olan Allah'ım! Senden bunları temennî ve niyaz ediyorum!"
Muharrem ayı Haram (Hürmete şâyân) aylardan biri olup, bu ay içinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerine rastlaması sûretiyle oruç tutan kimsenin amel defterine dokuz yüz yıllık ibâdet sevâbi yazılır.
2022 Mübarek Günler ile ilgili daha detaylı bilgi alabileceğiniz yazılar:
Berat Kandili için tıklayınız
Ramazan Bayramı için tıklayınız
Kurban Bayramı için tıklayınız
[muharrem ayı, muharrem ayı ne zaman, 2022 de muharrem ayı ne zaman, muharrem ayı ne zaman orucu, muharrem ayı 1 günü ne zaman[
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01