Kabe imamları, İslam alemi içerisinde hep merak edilen bir konu olmuştur. Kabe imamları, kendi bulundukları konum içerisinde de saygın bir mevkiidedir. Dünyanın her yanından kutsal vazifelerini gerçekleştirmek için gelen müminlere imamlık eden Kabe imamları, bu göreve seçilmeleri için belli bir eğitim almış kişiler olmaları gerekiyor. Dolayısıyla Kabe imamları aslında sadece imamlık yapmıyor. Kabe imamları aynı zamanda üniversitede akademisyenlik gibi görevleri de yerine getiriyor.
Bazı müminlerin Hac veya Umre vazifesi nedeniyle ziyaret ettiği, bazı müminlerin ise ziyaret etme aşkıyla yanıp tutuştuğu yer olan Mekke’de, Kabe imamları kimlerdir hep merak edilmiştir.
Bu yazımızda sizler için güncel Kabe imamları kimlerdir detaylı olarak bahsettik. Yazımızda yer alan diğer konular arasında;
Kabe imamları görevleri nelerdir
Kabe imamları diğer sorumlulukları nelerdir
Kabe imamları nasıl seçilir gibi başlıklar vardır.
Keyifli okumalar dileriz.
2017 itibariyle, İşte Makka'nın önde gelen imamlarından bazıları:
Kabe imamı Abdurrahman es-Sudais
Şeyh Abdulla Awad Al-Jahny. 2008 yılından bu yana Büyük Caminin imamı
Şeyh Bandar Bleela. 2013 yılında Ulu Camisine atandı.
Şeyh Mahir Bin Hamad Al-Muaiqly Mekke'deki bazı küçük camilerin saygın alimi ve İmamı.
Şeyh Abdel El-Kalbani. Ulu Cami'nin ilk siyah İmamı, güzel sesiyle ünlüdür.
Şeyh Usama Abdulziz El-Hayyat. 1997'den beri Ulu Cami İmamı ve aynı zamanda Suudi Parlamentosu üyesi.
Şeyh Dr. Faysal Gazzâvî. Qiraat Üniversitesi'nde bölüm başkanıdır
İmam sözlükte “öne geçmek, idare etmek” anlamındadır. Terim olarak da “Cemaate namaz kıldıran kişi” ve “devlet başkanı” anlamında kullanılır. Peygamber efendimiz (s.a.v) imamlığı Cebrail (a.s.) öğretmiştir. Peygamberimiz namazlarını başta Kâbe’nin yakınında kılsa da sonra Müşriklerin baskıları nedeniyle Mekke’nin ıssız yerlerinde kılmaya başlar. Akabe biatından sonra Yesrib’e (Medine’ye) Musab b. Umeyr’i imam olarak gönderir. Musab b. Umeyr burada Cuma namazlarını kıldırır ve insanlara İslam’ı anlatıp tebliğ yapardı.
Peygamber Efendimiz Hicret Esnasında Kuba mevkisinde namaz kıldırıp burada bir de mescid yaptırmıştır. O (s.a.v) imam olacak kişinin Kur’an’ı iyi okuyup anlamasını önemserdi. Örneğin Amr b. Selime henüz 8 yaşında olmasına rağmen, Kur’an’ı iyi okuyup anlamasından dolayı Cermoğullarına imam seçmişti.
Mekke’nin Fethinden sonra Medine’ye yerleşen Hz. Muhammed (s.a.v) ölümüne yakın bir vakitte, hastalanmış ve yerine imam olarak Hz. Ebubekir’e görev vermiştir. Öte yandan Peygamberimiz bir vali tayin ettiğinde ona, kıraatları kısa tutmasını söylemiştir. İmamlık, Müslümanlar için önemli bir görev olup imam olan kişinin İslam’ı iyi bilmesi Kur’an’ı güzel okuması, anlaması gerekmektedir. Kâbe İmamlarının Görevleri
Mekke imamları büyük bir sorumluluk ile saygın bir konuma sahiptir. Bu imamların oldukça görünür bir rolü olduğu için Kur'an-ı Kerim okunması doğru ve davetkâr olmalıdır. Uydu ve çevrimiçi televizyon artık Mekke'nin dualarını dünya çapında canlı yayınlıyor ve imamın sesleri kutsal şehir ve İslam geleneği ile eşanlamlı hale geliyor. Mekke, İslam şehirlerinin en kutsalıdır ve Ulu Camii (Mescid-i Haram) İmamı olmak bir imamlık kariyerinin zirvesidir.
Kabede namaz kılmanın yanı sıra, Mekke imamlarının (Kabe imamlarının) da başka sorumlulukları vardır. Bazıları profesör veya hâkim (veya her ikisi) olarak görev yapmak,
Mekke imamları, Suudi Arabistan'ın iki Kutsal Camisinin (Kralı) koruyucusu tarafından Kraliyet Kararnamesi ile seçilir ve atanır. Gün ve yılın çeşitli zamanlarında görevlerini paylaştıkları ve bir veya daha fazla eksikse birbirlerini doldurdukları için genellikle birkaç İmam vardır. Mekke imamları genellikle çok iyi eğitimli, çok dilli, yumuşak huylu ve daha önce Mekke'ye randevularını almadan önce Suudi Arabistan'daki diğer önde gelen camilerin imamları olarak görev yaparlar.
Huda. "Mekke İmamları: İyi Eğitimli, Hafif Görgü ve Çok Meşgul." Dinleri Öğrenin, 11 Şubat 2020, learnreligions.com/imams-of-makkah-2004446.
MUSTAFA SABRİ KÜÇÜKAŞCI, "İMAM", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/imam#1 (29.06.2020).
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01