1. Akabe Biatı, İslam dinin yayılmasında önemi olan bir konudur. Bu içeriğimizde hem 1. Akabe Biatı hem de bu biatın yapıldığı yere inaş edilmiş olan Akabe Mescidi hakkında sizlere bilgi vereceğiz.
Akabe Biatları, Müslümanlığın nasıl, ne şartlarda yayıldığı ile ilgili bizlere pek çok fikir vermektedir. Peki, Akabe biatları nedir? Akabe Biatları temelde bir anlaşmadır. Aşağıda yer alan satırlarda okuyacağınız gibi, 1. Akabe biatı Medine'den gelen ve Mekke'de Peygamberimizin İslam davetini kabul ederek, onu yaymak için söz veren kişiler arasında yapılmıştır.
Akabe Mescidi, büyük şeytan taşlama alanına yakın bir konumda bulunmaktadır. Buranın diğer bir ismi Biat Mescidi olarak bilinir. 1. Akabe Biatının burada yapılmasından dolayı bu ismi almıştır. Tarih boyunca çok kez yenilenen Akabe Mescidi, tarihin gidişatına büyük etkisi olan Akabe Biatları üzerine inşa edilmiştir.
Peygamberimiz zamanında, Medine’den hac ibadeti için gelen kişiler, Akabe Mescidi önünde Resulullah ile buluşur ve ona biat ederler. Burayı önemli kılan özelliği de işte bu noktadır.
Peygamberimiz, İslam dini tebliğ edildikten sonra, yaşamını dinimizi yaymak ve insanların yola ulaşmasına vesile olmak için adamıştır. Hz. Muhammed’in tüm bu gayretleri sonuç vermeye başlamıştır. Yesrip’ten, Hazrec kabilesine mensup olan 6 kişi Medine’ye gelir. Yahudilerden, son bir peygamberim geleceğini duyan bu altı kişi zaten görmek için geldikleri Resulullah ile karşılaşır. Peygamberimiz, onlara İslam dini anlatır ve 6 kişi de Müslüman olur. Aradan 1 yıl zaman geçer. Medine’den on kişi (Müslüman olarak) Mekke’ye gelir ve bugün Akabe Mescidi dediğimiz yerde biat ederler. “Birinci Akabe Biatı” olarak isimlendirilen bu olay sonrasında Peygamberimiz -bu 10 kişiyi- Kuran-ı Kerim ve İslam’ı öğretmesi için Musab b. Umeyr isimli sahabi ile birlikte Medine’ye gönderir. Musab b.Umeyr ve diğer 10 sahabe, ertesi yıl 74 kişi (72 erkek-2 kadın) olarak geri dönerler ve tekrar bugün Akabe Mescidi dediğimiz yerde buluşurlar.
Müslüman olan bu insanlar Peygamberimizi ,ne olursa olsun koruyup kollayacağına söz verdi ve onu Hicret için Medine’ye çağırdılar. Yapılan ikinci biatta Peygamberimizin amcası Abbas’da vardı ve Medineli müminleri verdikleri sözün büyüklüğü ve önemi konusunda uyardı. Eğer, Hz. Muhammed’i koruyamayacalarsa, onu Medine’ye hiç çağırmamalarını gerektiğini söylemiştir. Medineli müminler ise İslam dini için karşılarına çıkabilecek tüm tehlikeleri göze aldıklarını, verdikleri sözün ne anlama geldiğinin farkında olduklarını söylediler. Medinelilerin bu daveti ve yapılan biat, Hicret için ilk adımların atılmasını sağlamış oldu. Tarihe büyük bir etkisi olacak bir süreç de bu şekilde başlamış oldu. Medine’ye Hicret edilmesi, bu şehrin merkez seçileceği anlamına da geliyordu.
Akabe veya Biat Mescidi, tüm bu büyük ve önemli olayların meydana geldiği yerdir. Akabe Mescidi’nden geçerken bir Mümin, Peygamberimizin İslam dinini yaymak için nasıl zor şartlarda çabaladığını, ilk müslümanların, İslam dini için kendi canlarını, mallarını tehlikeye attığını anlamalıdır.
İSTANBUL
Mimar Sinan Mah.
Selam-i Ali Caddesi 31-1
Üsküdar / İstanbul
0533 333 33 31 - 0216 466 66 66 - 0532 111 22 01
İSTANBUL
Atikali Mah.
Yavuz Selim Caddesi No: 3 Daire: 2
Fatih / İstanbul
ANKARA
Hacı Bayram, Soydaşlar Sk. Gürer iş merkezi 19/11 D:6. Kat: 6
06000 Altındağ/Ankara
0216 310 20 50- 0532 111 22 01